Сланината е полезна храна, наследство от дедите ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Сланината е полезна храна, наследство от дедите ни
3654
Сланината е полезна храна, наследство от дедите ни

Сланината е традиционен за славянските народи животински продукт, който в българската кулинарна традиция има дълбоки корени. Все повече отричана от манията по здравословно хранене, сланината все пак има и своите положителни черти – освен доказано вкусна, като част от доста български гозби, сланината крие и ползи върху човешкото здраве, които не са маловажни.

Повечето европейци обаче се въздържат от този “деликатес” - та това е концентрирана мазнина, в 100 г от която се съдържат цели 770 калории.

Макар и национален продукт, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро.

Но през последните години и това започна да се променя.

Сланината е богата на хранителни вещества, притежава завидно количество витамини и аминокиселини.

Тя е източник на витамин F, който е важен за имунната система.

Наскоро бе установено, че сланината съдържа и арахидонова киселина, която е от групата на ненаситените мазнини, а също така е една от незаменимите мастни киселини. Тази киселина е част от клетъчната мембрана и участва в обмяната на холестерина, като помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.

В сланината има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.

Сланината обаче съдържа доста наситени мазнини и не бива да се прекалява с консумацията й. Холестеролът в сланината по-малкото, отколкото в кравето масло.

В състава на сланината откриваме завидно количество витамини А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В12, мастноразтворимите витамин А, както и витамин D, витамин Е, каротин както и доста важни минерали, като натрий, калий, фосфор, магнезий, цинк и селен. Последните изслидвания показват, че селенът в този мастен продукт е в много добре усвоима форма, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.

Тази животинска мазнина е богата на сравнително голям брой аминокиселини, голяма част от които незаменими. Най-голямо е количество са аланин, аргинин, валин, глицин, пролин и треонин и аспаргинова и глутаминова киселина, която са част от органични киселини.

Това че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол.

Както впрочем и кравето масло, така и сланината е полезно да се ядат в нормални количества. А и сланината по-добре се усвоява от някои видове масло и особено от маргарина.

В едно обаче всички специалисти са единодушни - макар и полезна тя трябва да се консумира с мяркта. За да има здравословен ефект не трябва да се приема повече от 30 г сланина на ден.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft