Алтернативни методи за използване на солта вкъщи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Алтернативни методи за използване на солта вкъщи
9577

Добавете сол към вряща вода. Много хора мислят, че ако добавиш сол към водата върху печката, тя ще накара водата да кипне по-бързо. Това не е вярно. Солта обаче кара водата да кипва при по-висока температура, намалявайки по този начин времето за готвене.

За приготвяне на яйца на очи . Понеже солта увеличава температурата на кипване на водата, тя помага белтъците да станат готови по-бързо, когато яйцата са поставени във водата.

Проверете пресни ли са яйцата. Добавете две чаени лъжици сол в чаша вода и поставете вътре яйцето. Пресните яйца потъват, докато по-старите плават на повърхността на водата. Това се случва, понеже количеството въздух в яйцето се увеличава с времето. Това не означава, че плаващо яйце е развалено, а единствено че е по-старо. Счупете яйцето в купа и проверете дали изглежда или мирише странно – ако е развалено, носът ви ще ви подскаже.

Не позволявайте на плодовете да потъмнеят. Повечето хора използват лимон или оцет, за да попречат на обелени ябълки и круши да потъмнеят. Можете обаче и да ги потопите в слабо подсолена вода, за да им помогнете да запазят цвета си.

Ползи от солта
Белене на орехи. Потопете орехите в подсолена вода няколко часа преди да започнете да махате черупките, за да улесните изваждането на ядките.

Попречете на глазурата на тортата да кристализира. Добавете малко сол към глазурата, за да не й позволите да се захароса.

Премахване на миризми от ръцете. Пръстите ви миришат на лук или чесън? Можете също така да ги разтриете със смес от сол и оцет.

Постигнете по-голяма височина. Добавете щипка сол, когато разбивате яйчни белтъци или течна сметана, за да постигнете по-бърз и по-висок резултат.

Удължете живота на сиренето. Попречете на сиренето да плесеняса, като го увиете в кърпа, напоена с подсолена вода, преди да го поставите в хладилника.

Спасете дъното на фурната си. Ако пай или ястие се надуе прекалено във фурната и се разлее, поставете малко сол върху разлятото. Така то няма да пуши и да мирише и ще е много по-лесно за почистване, когато фурната изстине.

Почистете мивката си. Редовно изливайте подсолена топла вода в кухненската мивка, за да премахнете миризмите и да попречите на натрупването на мазнини по тръбите.

Сол
Премахнете кръговете от дървените маси. Нежно натрийте смес от сол и олио върху белите следи, оставени от чаши или горещи съдове.

Почистете загорели тигани. Железните тигани могат да бъдат почистени с малко сол и хартиени кърпи.

Почистване на чаши . Смесете сол с малко препарат за миене на съдове и леко разтрийте, за да премахнете упоритите петна от кафе и чай.

Почистване на хладилници . Разтворени във вода сол и сода могат да се използват за почистване на вътрешността на хладилника и премахване на неприятните миризми. Това е също добър начин да не използвате почистващи препарати, съдържащи химикали, в близост до храната си.

Почистване на месинг и мед . Смесете равни части сол, брашно и оцет и нанесете получения крем върху метала. Оставете да действа за един час, след което го отстранете с мека кърпа или четка. Излъскайте със суха кърпа.

Почистете стъклена кана за кафе. Това е любимият трик на всяка сервитьорка в закусвалня. Сложете сол и ледени кубчета в каната, разклатете я енергично и я изплакнете. Солта излъсква дъното, а ледът спомага за по-доброто почистване.

Разлято вино. Ако почерпената ви леля разлее виното си върху памучна или ленена покривка за маса, попийте колкото се може повече и незабавно покрийте петното със сол – тя ще помогне виното да не попие в тъканта. След вечерята накиснете покривката в студена вода за 30-на минути преди да я изперете.

Сушене на дрехи през зимата. В случай, че сушите дрехите си навън през зимата при последното изплакване добавете сол, за да попречите на дрехите да замръзнат.

Освежете цветовете . Изперете цветните завеси или килимчета в подсолена вода, за да подхраните цветовете. Можете да възстановите цвета на избелелите си килими, като бързо ги натриете с кърпа, потопена в силно подсолена вода, след което ги минете с прахосмукачка.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft