Рецепти и диети с елда - гречка

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети отслабване
Рецепти и диети с елда - гречка
1307161

Елдата е позната още като гречка! Тя е задължителна част от руската кухня. Произлиза от Северна Индия и Непал, но има твърдения, че произхожда и от Гърция или от Хималаите.
У нас е популярна основно сред вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото. Почитателите на всякакви видове диети пък я знаят като подходящя храна за сваляне на килограми.
Някои обожават вкуса на елдата, други твърдят, че мирише неприятно или нагарча. След като се сварят триъгълните кафеникави зрънца набъбват и омекват. На пръв поглед прилича на нещо средно между жито и ориз, но тя не спада към житните растения, а се оприличава на семейство лападови.Тя е с най-много полезни вещества - високо съдържание на желязо, я превръща в подходящо ястие за лечение на анемия. Белтъчини, калций, фосфор, йод, витамини от група В и фолиева киселина са само част от съставките й, които помагат на организма да укрепне. Помага при стомашни проблеми и хипертонии.
Медът от елда е подходящ за настинка и грип.
Елдата присъства във всяка част от менюто, консумира се сладка или солена, с месо, зеленчуци или плодове.
Каша от полезна храна се дава за захранване на бебетата. А няколко месеца по-късно меките зрънца на сварената елда са удачен избор за минаване от пасирана към по-твърда храна.

Елдата е третото растение, което не съдържа глутен, наред с ориза и царевицата. Поради това е подходяща за деца, които не са захранени с глутен, а също и за хора, които имат алергия към него.

Още от "Съвети отслабване"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft