Билки при пролетна умора

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Билки при пролетна умора
1842

Пролетта вече е тук и с всеки изминал ден усещаме как пролетната умора ни изцежда силите. Лошото е, че това не е болест, срещу която да има хапче и да се оправим. Тя е състояние на особена реактивност на тялото и централната нервна система, която ръководи пренагласата на целия организъм към окол­ната среда.

У различните хора, пролетната умора се проявява различно с различни оплаквания: отпад­налост, бързо изморяване, не­желание за работа, отпусната мускулатура, намалени физи­чески сили, бледо лице, безапетитие, главоболие, гадене, виене на свят, намалена рабо­тоспособност, нервни прояв и (душевна потиснатост дори до депресия, безразличие или раздразнителност). Предлагаме ви един график, който ще ви помогне по-бързо да преминете през изпитанието пролетна умора. И то без особени странични фактори, които да повлияят на организма ви. Преди всичко това е времето, в което организма има нужда от точно определна храна, за да се чувства добре: прясна растителна хра­на, кислород, сън, витамини, минерални соли, за да преодо­лее и обнови нормалната си физиологична дейност. Ето защо може да направите следното:

" Изгответе си редовен дне­вен режим на живот, на рабо­та, почивка, сън, разходки на­вън.

" Чести хигиенни бани и лич­на хигиена, за да диша кожата свободно.

" Не пушете и не оставяйте при цигарен дим, който спира кислорода и трови организма.

" Избягвайте нервно натовар­ване, мъчителни емоции и кон­фликтни отношения с околните.

" Прекарвайте на чист въз­дух сред природата - туризъм и физкултура, работа на откри­то, проветрявайте стаите у до­ма.

" Хранете се с разнообразна храна и много плодове, зелен­чуци, сокове, нектари, приба­вете и витамини, желязо и ми­нерални соли, минерална во­да.

Следните салати са особено препоръчителни при пролетна умора:
Салата от коприва (с яйце и сметана)

Сварете за около пет минути 200 грама свежа коприва, подправете със сметана или кисело мляко, около 2 супени лъжици, нарежете на четвъртинки 2 сварени яйца и подправете с оцет.

Салата от глухарчета

Листа на глухарчета - 100 г, зелен лук (репички), 1 яйце, майонеза или сметана, олио, сол на вкус. Листата се оставят в подсолена вода за 30-40 мин., изцеждат се и се наряз­ват на ситно. Добавят се варе­ното яйце, зеленият лук (ре­пичките), майонезата или сме­таната, олиото и сол на вкус. Салата от иглика

Листа - 100 г ,зелен лук 20 г, киселец 5 г, 1 яйце, сметана (олио), лимон, пипер и сол. Листата на игликата се наряз­ват дребно и се смесват със ситно нарязания лук, киселеца и яйцето, прибавят се сметана или олио, лимонена киселина, пипер,сол.

Салата от широколист живовлек

Листа живовлек -150 г, зелен лук -1 стрък, настърган хрян -1 с. л., киселец (коприва) - 30 г, сметана - 30 г, 1 яйце варено, лимон, сол. Преди приготвяне на салата­та копривата и живовлякът се попарват с вряща вода, отцеждат се и се нарязват на ситно. Смесват се всички продукти, прибавя се лимонена киселина или сок и сол на вкус. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft