Важни съвети за слънчевите очила и влиянието на стъклата върху очите ни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Важни съвети за слънчевите очила и влиянието на стъклата върху очите ни
2131

Слънчевите очила са предпочитан аксесоар през лятото. Важно е да се подберат такива, които предпазват очите.

В зависимост от цвета на стъклата се променя и напрежението върху тях, както и самите образи, които възприемаме.

Влиянието на цвета на стъклата можем да обобщим по следния начин:

Виолетовитеса най-опасни за очите , защото пропускат и засилват ултравиолетовите лъчи от слънцето и да доведат до увреждане на очите. Затова те в никакъв случай не са препоръчителни.

Розови/яркочервенислънчеви очила не защитават достатъчно от слънцето , защото имат много ниска степен на затъмнение. Освен това засилват видимостта и контраста на обектите на син и зелен фон и при малко светлина. Затова са по-подходящи за моден аксесоар или да се ползват по време на ски и зимни спортове при облачно време, разходка в горска зона и шофиране при сумрак.

Червенитеса подходящи за светли открити места и се ползват най-вече от спортисти. Те обаче бързо изморяват очите, защото променят цялата цветова гама, а също натоварват и психиката ни – ставаме по-нервни и раздразнителни.
Подходящи са за ловджии и стрелци, защото с тях целите се виждат по-лесно;

Жълтите, оранжевите, златните и кехлибаренитестъкла не пропускат синия цвят и подобряват усещането за контраст. Не са подходящи за слънце, но са идеални за носене в облачно време и шофиране нощем, тъй като неутрализират заслепяването от фарове и силни светлини. Идеални са също и при стрелба и лов.

Сините слънчеви очила , противно на оранжевите и жълтите, понижават контраста и видимостта. Очите се опитват да компенсират влошеното зрение и много бързо се изморяват. Затова не се препоръчват за деца. И все пак за възрастните са подходящи, когато времето е слънчево до частично облачно и се ползват най-често от играчите на тенис.

Кафявите, сивите и зеленитестъкла са неутрални цветове , което означава, че те осигуряват добра защита от ултравиолетовите лъчи, слабо подобряват контраста и затъмняват цветовете, но без да ги променят.

Зеленият цвят действа силно успокояващо на нервната система и намалява натоварването на очите. Често се избират за шофиране.

Сивите (или т. нар. „опушени“) стъкла подобряват контраста и чувството за дълбочина на картината. Най-подходящи за шофиране и риболов в плитки водоеми.

Кафявите стъкла максимално доближават цветовете, които виждаме до естествените им нюанси и затъмняват отблясъците. Не създават умора при продължително носене, и са много подходящи за ежедневна употреба. Благоприятни са както за интензивна слънчева светлина, така и при облачно време.

Слънчевите, както и диоптричните очила могат да имат няколко вида защита. Най-важната защита на слънчевите очила е тази от ултравиолетовите “В” и “А” лъчи. Ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето могат да увредят очите като доведат до катаракти (пердета), дегенерация на макулата и дори рак.

Всички качествени слънчеви очила предлагат пълно блокиране от UV лъчите и то е означено със знак 100% или UV400. Затова слънчеви очила трябва да се купува от оптики и специализирани магазини, за да сме напълно сигурни в качеството им.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft