Вярно ли се тълкуват предсказаниета на Нострадамус

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Вярно ли се тълкуват предсказаниета на Нострадамус
2723

Скептиците считат, че репутацията на Нострадамус като пророк в голяма степен се дължи на привържениците му в наши дни, които обвързват думите му със събития, които вече са настъпили или случването им е неизбежно, това е процес известен като "ясновидство с обратна сила". Нито едно четиристишие на Нострадамус не е било тълкувано преди конкретно събитие да се случи или това е правено в един много общ план.

Някои учени вярват, че Нострадамус е писал не, за да бъде пророк, а за да коментира събитията, които са се случвали по негово време, писал е по неговия неуловим начин - чрез силно метафоричен и загадъчен език - с цел да избегне преследване.

Добре известно е пророчеството му, че "велик и страшен лидер ще слезне от небето" през 1999 г. и 7 месеца, за да възкреси великия цар от Angoumois". Възоснова на добре известната техника на Нострадамус на проектиране на минали събития в бъдещето, е очевидно, че това предсказание се отнася до възстановяване здравето на пленения Франсис I на Франция (който е бил херцог на Angoulême) след изненадващо посещение в неговата килия на Светия римски император Чарлз V през 1525 г.

Основна част от четиристишията на Нострадамус са свързани с бедствия от различни видове, а именно язви, земетресения, войни, наводнения, нашествия, убийства, суши, битки и още много други. Някои четиристишия се отнасят до цялото население, други до едно лице или малка група хора. Някои обхващат един град, а други няколко градове в няколко държави. Но всички са представени в контекста за непосредствения край на света - убеждение, което е в основата на голям брой пророчества.

Писанията на Нострадамус често са били цитирани невярно, а в някои случаи дори умишлено променяни, за да „докажат”, че той е предсказал различни събития – особено някои от най-новите и драматични събития. След появата на интернет, много предсказания, дори са били преправяни до съвършенство, повишавайки загадъчността на Нострадамус. Например, след терористичните атаки на 11 септември, следното писание е разпространено по интернет, както и много подобни варианти:

В Града на Бог, ще има голям гръм,

Двама братя разкъсани на две от хаос,

докато крепостта се държи,

великият лидер ще умира,

Третата голяма война ще започне, докато големия град гори

Както се оказва в последствие, първите четири реда са били наистина написани преди атаките от канадски студент на име Нийл Маршал, като част от едно изследване през 1997 г. По ирония на съдбата, в изследователския материал е включена тази поема като нагледен пример за това как валидността на пророчествата е често преувеличена. Например, "градът на Бога" (защо Ню Йорк е града на Бог? ), "голям гръм" (може да се прилага за почти всяко бедствие), "двама братя" (много неща са по двойки) и "великият лидер ще умира" са толкова двусмислени фрази. Петият ред, добавен от анонимен интернет потребител, показва явно преправяне, тъй като Нострадамус е писал своите пророчества в четиристишия. Нострадамус също никога действително не е предричал "трета голяма война".

Понякога четиристишия, подобни на тези на Нострадамус са съставяни на шега:

Дойде хилядолетието, месец 12

В дома на най-великата власт,

Селски идиот ще влезе занапред

Да бъде приветсван лидерът.

Това четиристишие се предполага, че се отнася за избора на Джордж Буш като президент на Съединените щати.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Хороскопи и нумерология
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft