Признаци на менопауза

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Горещи вълни при менопауза
11176

Горещи вълни при менопауза

Горещите вълни са често срещани сред жените, преживяващи менопауза. Горещата вълна е усещане за затопляне или парене, което се разпространява по тялото и често е най-силно изразено в главата и гърдите. Понякога горещата вълна е свързана със зачервяване и в някои случаи последвана от изпотяване. По време на това усещане се наблюдават промени в съдовете на кожата. Кожната температура се увеличава на съответното място с 2-5ºС. При някои жени вълните се последват от студени тръпки.
Възможно е появата на горещите вълни да се провокира от тютюнопушене, топли напитки, определени храни, алкохол и евентуално кофеин. Вълните са по-чести и по-

тежки през нощта.
Горещите вълни често причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често.

Горещите вълни обикновено продължават от 30 секунди до 10 минути и се появяват с различна честота - на всеки час, на всеки няколко дни. Средната продължителност е 2-3 минути. Интензивността на горещите вълни може да варира от лека до много силна, като дори може да събуди жената от сън.

Въпреки че точната причина за горещите вълни не е напълно изяснена, те вероятно се дължат на комбинация от хормонални и биохимични флуктуации, предизвикани от намаляването на нивата на естроген.
Няма метод, който да предскаже кога ще започнат горещите вълни и колко дълго ще продължат. Те се появяват при до 40 % от жените с редовна менструация във възрастта 40-50 години, така че те могат да започнат преди менструалните нарушения, характерни за започването на менопаузата. Понякога при около 10 % от жените горещите вълни могат да продължат дори 10 години.

Няма начин да се предскаже и кога горещите вълни ще престанат, въпреки че те са с тенденция да намаляват по честота с течение на времето. Те също така могат да се увеличават или намаляват по своята тежест. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината - до 5 години.

Понякога горещите вълни са придружени от нощни изпотявания. Това може да доведе до събуждане и затруднено заспиване отново, което от своя страна води до неободряващ и неотпочиващ сън и умора през деня.

1 2 3 4 5
6
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft