Тиквата притежава незаменими диетични и вкусови качества. По хранителна стойност тя е може да се сравни с картофите. В зрелите плодове 10% са белтъчини и мазнини, останалите 90 % са вода.
Богатства от тиквата
Стимулира панкреаса и помога за регулирането на нивата на захарта в кръвта.
Съдейства за премахване на слуз в белите дробове, бронхите и гърлото.
Помага за укрепване на имунната система с богатството си на антиоксиданти.
Тиквеният сок е добро слабително.
Нейната високо съдържание на бета каротин и алфа-каротин, намаляват риска от рака на простатата и сърдечните заболявания.
Допълнение при лечение на катаракта, тъй като тези пациенти често имат ниски нива на бета-и алфа-каротин.
Тиквата съдържа:
	    Това е чудесен източник на калий (140-360 мг.)
	    Витамин С.
	    Бета-каротин (между 450 и 2060 мг. )
	    В по-малка степен, витамин Е и В1.
	    Калории (между 12 и 40 в зависимост от сорта)
	    Мазнини (0,1 до 0,4)

                            
                        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







