Домашни рецепти при зъбобол

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Домашни рецепти при зъбобол
27446

Зъбоболът несъмнено е твърде неприятен и може да донесе тежки последици. Боли, когато се усмихвате или ядете и пиете, когато отваряте или затваряте уста или просто си движите главата. Понякога боли дори когато дишате, защото студеният въздух достига до чувствителния зъб .
Болката в зъба може да бъде симптом за различни заболявания. Пулпата му или венците могат да бъдат инфектирани. Може да имате гниещ кътник, счупен зъб или лош дъх от устата. Във всички случаи е необходима намесата на специалист. Но преди да го посетите, можете да направите следното, за да си помогнете и да облекчите състоянието си:

Чаени торбички

Намокряме чаена торбичка с топла вода и я притискаме към възпалената зона. Този метод помага и при кървящи венци. Чаят съдържа танинова киселина, която може да се използва като средство за кръвосъсирване.

Екстракт от ванилия

За да облекчим зъбобола, се препоръчва да използваме влажно топче памук с ванилов екстракт върху възпалените зъби или венци. Високото съдържание на алкохол ще притъпи болката.

Сол

Един от най-известните домашни лекове при зъбобол е солената вода. Жабуркането със солена вода около възпалената зона помага за понижаване на болката.

Водка

С нея се действа както със солената вода, но е по-забавно!

Сос табаско

Сосът табаско съдържа алкалоид, наречен капсаицин, който е известен с това, че сковава болката, когато се нанася локално. Звучи ужасно, но изпитано помага!

Бонус: Пастата за зъби

Това е бонус, защото всъщност не е сред лековете за зъбобол . Пастата за зъби помага при разхлабена коронка. Временно можем да я прикрепим обратно като сложим малко паста за зъби в долния й край и я натиснем обратно на мястото й. След това обаче трябва да отидем на зъболекар, защото коронката няма да стои така задълго.

Напълнете устата с вода на стайна температура и изплакнете. Ако болката е предизвикана от заседнало парченце храна, внимателното изплакване ще помогне.
Внимателно почистете зъба с конец. Бъдете внимателни да не пострадат венците.
Направете си обезболяваща “инжекция”, т.е. задръжте над болния зъб глътка алкохол. Венците ще поемат някакво количество от него и зъбът ще изтръпне.
Изплакнете устата със солена вода (1 ч.л. сол на 250 г вода).
Масажирайте си ръката – това може да облекчи значително болката. Натрийте с кубче лед V-образната област на ръката между палеца и показалеца в продължение поне на 5-6 минути.
Намажете болния зъб с карамфилово масло. Капнете върху зъб , а после леко попийте с тампон.
Не дъвчете от болната страна. Ако зъбоболът се предизвиква от попадането на въздух върху зъба, опитайте се да не използвате тази област, когато се храните. Ако няма механично увреждане, почивката на зъба ще върне неговата жизнеспособност.
Смучете парченце лед. Поставяйте лед върху болния зъб или бузата 3-4 пъти дневно.
Дръжте си устата затворена. Ако проблема се създава от студения въздух, болката ще премине.
Или си дръжте устата отворена. Понякога зъбоболът възниква от неправилната захапка.
Вземете аспирин или друго обезболяващо. Не вярвайте на стария метод таблетката да се поставя върху венците, които болят. Приемайте го вътрешно на всеки 4-6 часа в зависимост от нуждата.
Не поставяйте нищо топло до болната буза. Ако има инфекция, топлината ще я изтегли върху външната повърхност на челюстта и още повече ще се влоши състоянието.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft