Защо е полезна билката Спирея

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Защо е полезна билката Спирея
11911

Спирея (Spiraea) е един от най-разпространените храсти у нас. Едновременно красив, непретенциозен откъм условия на отглеждане, храстът от векове е известен с терапевтичните и лечебните си свойства. Да отгледате спирея в градината си има двоен ефект – едновременно ще аранжирате красиво дворното си пространство, а и ще имате винаги под ръка „аспирин от природата”, както често наричат спиреята.

Тези декоративни храсти се групират в голямо семейство, в които влизат около 80 различни вида спирея. У нас най-разпространена е Майският храст (Spiraea x vanhouttei), която всъщност е хибрид от видовете Sp.cantoniensis и Sp. Trilobata. Други разпространени видове са дугласова спирея, която цъфти в розово с издължени цветове, събрани в гъсти и тесни съцветия, наподобяващи тези на люляка.

Японска спирея (Sp. Japonica) се характеризира с тъмно розови цветове, събрани в щитовидни метлици, докато върболистна спирея може да е с розови или бели цветове, събрани в цилиндрични съцветия. За един от най-красивите видове спирея се счита т.нар. тунбергова спирея (Spiraea Thunbergii), цъфтяща с множество ситни бели цветове, напомнящи снежинки.

Затова и храстът е известен с името Майски сняг. Те я изкючително предпочитана за аранжиране на градината, защото създава уникална атмосфера на закъсняла зима през пролетта.


Различните видове спирея се различават и по времето на цъфтене и най-вече по окраската. Така например спиреята с бели цветове цъфти през късната пролет и началото на лятото. Спиреята с розовите и червените съцветия започва да цъфти в началото на лятото.

Красивите цветове на спирея може да наберете през юни, защото тогава е началото на цъфтежа и най-подходящото време за събирането на младите цветове и листенца. Ако ги откъснете по-късно, сушенето няма да е така лесно и може да се разпаднат на прах.

Много важно е да отбележим, че цветовете на спирея никога не бива да се варят, защото нейните активни съставки са извънредно чувствителни към топлината. За сметка на това може да ги запарите, а за да не се изпарят при запарването е добре хубаво да покриете чашата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft