Защо ни играе окото

вход през zajenata.bg
25579

Играе ми окото! Едва ли има човек, който, преизпълнен с досада, да не е изговарял тези думи поне веднъж. Колкото по-дълго продължава, толкова повече ескалира раздразнението ни. Следващата фаза е тревогата – да не би да е признак за някаква болест. И неудобството – как да отида на лекар за такова елементарно нещо. Притесняме се да не станем смешни с излишната си параноя.

 Трептенето на окото е между първите неща, за които се сещаме, щом си помислим за народните гадания и поверия, само потвърждава, че от векове хората са се впечатлявали от това състояние. Твърде много популярни в началото на 20 век са различните книжки и брошури за хигиена, гадаене и разгадаване на личността съобразно с физиономията и всякакви съвети.  Там има и раздел „Трепетник“. В него обстойно са изброени значенията на всички видове потрепвания – от върха на главата,  крайниците, вежди, уши, брадичка и какви ли не части от тялото, за които дори е трудно да си представим, че могат да се разтърсват от неконтролируеми конвулсии. В тези “трепетници“ са събрани всичките предсказания на нашите баби и дядовци, свързани с играенето на мускулите.

Те са вярвали, че тялото ни подава предварителни сигнали за бъдещето. Поверието гласи, че да ти играе дясното око е на хубаво и ще ти се изпълни мечта, а да ти играе лявото е на лошо. Понякога се чудим колко много българи вярват на тези поверия и знаци на тялото ни . Включително и на това, че ако не изречеш лошото предсказание на глас, то ще ти се размине. А и най-големите материалисти поне вметват небрежно - „Ей, цял ден ми играе дясното око, май е на добро“ просто, защото това е станало част от народната ни култура.

За голямо щастие в повечето случаи трептенето на окото и клепача се случва без причина, то е съвсем безобидно и безвредно нещо и минава от самосебе си. Ала ако продължи дълго, притеснява ни и причинява дискомфорт, е добре да бъде дискутирано със специалист. Най-малкото за собствено успокоение

Явлението си има и медицински термин – нарича се миокимия на клепача (от старогръцки, съчетание на думите „болки в мускулите“ и „вълна“). Смята се, че то се получава от блокирането на нерв. Хубавото е, че другите не забелязват нищо, въпреки, че на  нас да ни се струва, че потрепването е твърде видимо.
Ако не мине от самосебе си, както става обикновено ще трябва да посетим офталмолог, или  невролог. Играенето на окото би могло да е сигнал, че е време да сложим очила, да променим диоптъра си или че става въпрос за неврологично разтройство.

Когато играенето на окото е по-продължително, това може да се дължи на преумора, или употреба на алкохол и кафе, никотин.Също така може да се получи и и от  продължителното взиране в монитора на компютъра, дългото гледане през микроскоп и прекаленото застояване пред телевизора.

Ако все пак окото ни играе толкова често, че това ни изнервя, добре е да променим някои страни от начина си на живот.

Повече почивка, включително и сън.
По-дълго да гледаме надалече, за да си почиват очите.
Да намалим кафето и престоя си в задимени помещения.
Много силния вятър и светлина също могат да са фактор за това неприятно потрепване на клепача, добре да ограничим въздействието им.
Взимайте повече  витамин Ви се хранете здравословно.

Възможно е и да имате липсата на магнезий в организма ни.
Прекарването повече време навън също действа благотворно.
Пийте повече билкови чайове, които действат успокояващо - от валериана и глог.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft