Защо слънчогледовите семки са по-полезни от месото

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо слънчогледовите семки са по-полезни от месото
9297

Слънчогледът (Helianthus annuus) е едногодишно растение, което е култивирано и отглеждано най-много заради богатите си на мазнини семена. Известен е фактът, че от неговите семена се произвежда олио, като в наши дни слънчогледът е третата по мащаб на производство маслодайна култура след соята и рапицата.

Когато слънчогледът попаднал в Европа, той бил смятан само за декоративно растение и европейците дълго време дори и не предполагали, че има полза от семките му. Слънчогледите били употребявани единствено за украса на градини и паркове.

Легенда разказва, че един селянин от Русия решил да направи олио от слънчогледови семки, като за целта използвал ръчна преса. В края на деветнадесети век този вкусен и евтин продукт бил любим не само в Европа, но и в Америка.

 Слънчогледовите семки са наистина уникален продукт на природата. Тяхната биологична ценност е много по-висока от тази на яйцата и на месото, а организмът ги преработва няколко пъти по-бързо, в сравнение с продуктите от животински произход.

В слънчогледовите семки има много по-голямо количество  витамин D , отколкото в черния дроб на рибата треска, която постоянно е била смятана за най-богат източник на това ценно вещество.

Редовното консумиране на слънчогледови семки е извънредно подходяща за кожата, тъй като я прави да изглежда сияйна и свежа. Слънчогледовите семки  подобряват храносмилателния баланс на организма и на лигавиците .

В слънчогледовите семки се съдържат и много незаменими аминокиселини , които осигуряват естествен обмен на мазнини в организма, както и много ненаситени мастни киселини като линолева, палметинова, олеинова, стеаринова, арахидонова и други. Въпреки че някои от тях не се синтезират в организма на човека, те са по-ценни даже и от някои витамини. Без тяхното наличие в тялото клетъчните мембрани и нервните влакна са много уязвими и лесно се разрушават. Те предотвратяват натрупването на излишен холестерол, който е причина за развитието на атеросклероза и увеличение на риска от инфаркт на миокарда.

Слънчогледовите семки са полезни и защото имат богатото наличие на минерали като фосфор и калий, както и магнезий, селен, цинк , натрий, силиций, хром, мед, кобалт, желязо и какво ли още не.

За да се набави необходимата дневна норма от витамин Е за тялото на възрастен човек са достатъчни само 50 гр. семки . За съжаление обаче, въпреки че са изключително полезни, слънчогледовите семки са и много калорични – в 100 гр. от тях се съдържат 700 калории.

Ценните вещества в необелените семки могат да се запазят твърде дълго време, защото люспите ги пазят от вредни въздействия.Не  си купувайте готови обелени семки, тъй като в тях се окисляват мазнините, което е много вредно.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft