Защо сeденето е толкова вредно?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Защо сeденето е толкова вредно?
3865

Вероятно го правите и в момента – и това бавно ви убива. Да, седенето по повече от шест часа на ден може да увеличи риска от смърт с до 40%.

Дали сме се грижили за посевите или сме ловували глигани, по-голямата част от историята ни като хора сме прекарали на краката си. Но с идването на телевизията, компютрите и работата в офис, вече седим повече откогато и да било преди: по 9.3 часа на ден. Това е дори повече време, отколкото отделяме за сън (7.7 часа). Телата ни не са адаптирани за това и последствията започват да си личат.

Ранна смърт

Седенето повишава риска от смърт с до 40%. Ако седите по повече от 6 часа на ден, има 40% по-голям шанс да умрете до 15 години, за разлика хората, които седят по по-малко от 3 часа. Дори да сте физически активни. Средно човек прекарва 6.5 часа на ден изправен или в движение и едва 0.7 часа се занимава със спорт и по-интензивна физическа активност. Проучванията показват, че единствено намаляването на времето, което прекарвате седнали, може да ви помогне.

От седенето се дебелее

Хората с наднормено тегло седят по 2.5 часа повече от слабите хора. Повече от 500 милиона души по света са с тегло над нормата. За последните 30 години нивото на физическата активност е останало същото, хората седят с 8% повече, а затлъстяването се е удвоила.

Как седенето убива тялото

Докато седите, не изразходвате почти никаква енергия. Електрическата активност в мускулите на краката прекъсва, разходът на калории спада до 1 на минута, ензимите, които разграждат мазнините, спадат с 90%. След два часа седене добрият холестерол спада с 20%. След 24 часа ефективността на инсулина спада с 24% и се увеличава риска от диабет. Хората, които работят зад бюро, имат два пъти по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Станете от стола и живейте

За мнозина седенето по 8 часа на работа е неизбежно. Но седенето извън работното място превръща сериозния проблем в смъртоносен.

Препоръчителните 30 минути физическа активност на ден не са достатъчни. Ставайте колкото често можете. Ходенето изгаря 3-5 пъти повече калории от седенето. Използвайте всяка възможност, за да се разходите из офиса или навън.

Станете от дивана

Хората, които прекарват по 3 и повече часа на ден пред телевизора, имат 64% по-висок шанс да умрат от сърдечносъдово заболяване. С всеки допълнителен час пред телевизора рискът се увеличава с 11%.

Положете усилия

Седенето се натрупва, независимо дали сте в офиса или в колата. Ходете, карайте колело и се качвайте по стълбите, вместо с асансьора. Ставайте възможно най-често. Когато е неизбежно да седите, правете го под ъгъл 135 градуса. Това оказва по-малко напрежение на кръста и гърба, отколкото, ако сте наведени напред.

Човешкото тяло просто не е създадено, за да стои седнало твърде дълго. Преди 100 години, когато всички са били на полето или във фабриките, наднорменото тегло не е било проблем. Но след като това вече не е вариант в днешно време, трябва да помогнем на тялото си по друг начин. Трябва да се изправим.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft