За какво са полезни пробиотиците

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
За какво са полезни пробиотиците
2006

В стомашно-чревния тракт на човека съжителстват над 400 вида най-разнообразни микроорганизми.

Чревната флора на всеки човек е строго индивидуална и представлява комплексна екосистема, която има огромно влияние върху здравословното състояние на организма. Много важно е в тази екосистема да има равновесие между полезните и вредните микроби .

Чревната екосистема има няколко вида функции – метаболитни, трофични и защитни. Метаболитната активност на чревната флора се сравнява с тази на черния дроб. Благодарение на нея се осъществява - и това е може би най-важното - ферментация на останалите несмлени въглехидрати до късоверижни мастни киселини, синтез на витамин К, резорбция на калций, магнезий и йод. Полезните бактерии контролират разрастването и диференцирането на епителните клетки, за да могат тези епителни клетки да си изпълняват функцията. Протективните свойства на полезните бактерии се използват най-много при лечението – като бариера срещу патогенни агенти.

Деликатният баланс между добрите и лошите бактерии може да се наруши от различни външни и физиологични фактори. Изследванията през последните 20 години показват, че живите микроорганизми , които са компоненти на нормалната чревна флора, могат да се прилагат за лечение и профилактика на определени заболявания. И точно тези микроорганизми се наричат пробиотици.

Много фирми предлагат в момента пробиотични формули. Но трябва за пациентите и за лекарите да е ясно, че на всеки проспект е нужно да е обозначено какви точно бактерии предлага съответният продукт, защото при различни състояния се прилага различен състав на продуктите. Най-често това са чревни инфекции и диария, след лечение с антибиотици, понякога и по време на терапията - за поддържане на нормалната чревна флора и за предотвратяване на т.нар. дисбактериоза . Този термин обозначава дисбаланса между полезни и вредни бактерии.

Пробиотиците са добро средство при склонност към бактериални, вирусни и гъбични инфекции, бактериално носителство, което не може да се изчисти след антибиотично лечение. Също при синдром на раздразненото дебело черво , както и за възстановяване на вагиналната екофлора. За нас, алерголозите, е много важно приложението на пробиотиците при атопични заболявания и хранителни алергии. Установено е от многобройни проучвания, че при алергични болести има нарушено съотношение между бифидобактериите и патогенните клостридии, които нормално обитават храносмилателния тракт.

За атопичните заболявания е много важен лактобацилус рамнозус и трябва да използваме продукт, който съдържа този лактобацил. Освен че трябва да са милиарди живи тела, пробиотичните бактерии трябва да се запазят - докато са в опаковка в аптеката, в дома, те трябва да се съхраняват при специални условия в хладилници. Защото тези бактерии трябва да отидат в стомашно-чревния тракт, да са жизнени, да започнат да се размножават и да изпълняват своите протективни, метаболитни и лечебни функции.

Мога да дам пример с „Лакто 4“, в който висококонцентрираните лактобацили се покриват със специален комплекс. Той ги предпазва от действието на солната киселина в стомаха, за да могат да преминат от него в тънките черва. Този продукт колонизира тънките черва. Той се синтезира при специални и бързи процеси, които гарантират запазването на целостта на добрите бактерии. Моето мнение като специалист е, че пробиотиците трябва да се прилагат отделно като продукт и да не бъдат включвани в хранителните млечни формули, особено за кърмачета до 6 месеца.

Пробиотиците трябва да се употребяват където и колкото е необходимо, като преценката е индивидуална . Как да се прилагат по време на антибиотично лечение ? За мен по-правилно е да се приемат след него, защото по принцип антибиотиците могат да предизвикат намаляване на активността на живите бактерии. Ако в някои ситуации те се използват едновременно с антибиотичното лечение, трябва да се повиши дозата. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft