За какво се използва Конопът

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
За какво се използва Конопът
23872

Конопът (Cannabis), известен у нас още като матренка, чернойка, канап, е едно от най-древните познати растения на земята, както и едно от най-ранните култивирани растения от човек. Макар и с безброй доказани приложения в почти всички свери на индустриалното производство, конопът днес се отглежда предимно с цел добиване на влакна, които са изключително здрави и издръжливи на влага.

Растението коноп спада към отдел покритосеменни. То е едногодишно с високата скорост на растеж и мазнините в семената. Канабисът е диплоидно растение, което, най-общо, означава, че има мъжки и женски растения. Мъжките цветове са събрани в метлици разположени в пазвите на горните листа, докато женските са по два в пазвите на прицветници, формиращи класоподобни съцветия. Канабисът цъфти юли - август.

Конопът е много приспособимо растение, като расте в изобилие и на всичкото отгоре то ревитализира почвата – насища земята с кислород и в крайна сметка, я прави по-плодородна. Има данни, че растенията, засадени на ниви, на които предходната година се е гледал коноп, се развиват значително по-добре.

Има много сортове коноп, някои от които се отглеждат с цел добив на марихуана. Самата дума марихуана идва от мексиканския жаргон за коноп. По смисъла на българското законодателство (както и на почти всички останали) отглеждането на коноп с цел добив на канабиноиди е престъпление е се наказва по силата на закона.

По традиция сортове коноп с висока психоактивност се отглеждали в екваториалните държави като Ямайка, Мексико, Колумбия и като цяло в Централна Америка, Африка и Югоизточна Азия.

Различните сортове коноп се различават по размери, форма на цялото растение, форма на листата, период на зреене, количества добив и т.н. Така например тези от сорта Cannabis Indica са по-ниски и широки, разклонени и с по-големи листа, зреещи по-рано и даващи висок добив, докато Cannabis Sativa са с точно противоположните характеристики и са подобни на влакнодобивните сортове.

Най-общото разграничение обаче е спрямо количеството на съдържащите се в тях канабиноиди. Тяхното количество варира според сорта и условията на отглеждане. По отношение на канабиноидите отделните сортове могат да се разделят на 5 основни типа по критерии на количественото съотношение на THC или CBD – двата основни канабиноиди.

У нас може да се срещне диворастящ/саморасъл коноп. Има воден коноп (Eupatorium cannabinum), известен като дъбравник. Височината на стъблата му достигат 50-150 см и има подобни на канабиса листа. Притежава изразени лечебни свойства, които са били известни още на индианците.

Както споменахме, конопът е едно от първите растения, които човек култивира. Това се е случило в периода на Неолита в земите на днешна Азия по всяка вероятност, което автоматично го поставя сред най-старите растителни култури на нашата планета. С развитието на човечеството и миграционните процеси, конопът също мигрира и се разпространява.

Най-усилено това се случва след 15 век. военните кампании се е разпространил на всички континенти. Нашите предци много добре са познавали всички ползи и варианти за употреба на канабиса. Конопът се е използвал масово за направата на облекло и здрави въжета. Било е ясно, че там където се е отглеждал канабис почти не е имало подземни вредители, като сляпо куче, попово прасе и други.

Счита се, че конопът е растението, което може да избави земята от екологична катастрофа, защото от него може да се произвежда екологично равностойно на дизеловото гориво, по-евтина и качествена хартия и т.н. В семената на конопа се съдържат 30 - 38% тлъсто масло. Те се състоят главно от глицеридите на ненаситените киселини (линолова, линоленова и маслена).

В състава на конопа се откриват още белтъчини, аминокиселини, алкохолът квебрахит, фенолни съединения (канабинол, канабидиол), алкалоида тригонелин (C7H702N). Включва витамин К, лецитин, холестерин, захари, холин, фитинова киселина, както и много етерични масла, горчиви и танинови вещества, сапонини, еупаторин и др. Канабисът съдържат веществото Tetra Hidro Cannabinol, което е халюциноген и заради което канабисът спада към слабите наркотични вещества, забранени в повечето страни.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Билки и билколечение
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft