Какви са вредите за организма от застоялия начин на живот

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какви са вредите за организма от застоялия начин на живот
2053

Липсата на физическа активност е негативна глобална тенденция при модерния човек. Положението е толкова тежко, че неблагоприятните ефекти върху здравето са сравними с тези на пушенето или затлъстяването. Нещо повече, изследователите са на мнение, че проблемът със застоялия начин на живот е толкова страшен, че трябва да се смята за пандемия.

Учените са открили, че липсата на физическа активност е отговорна за 5.3 милиона от 57 милиона смъртни случаи в целия свят през 2008 г. и е предизвикала около един на всеки 10 смъртни случаи в световен мащаб, което е съпоставимо с последиците от тютюнопушенето.

За първи път се анализира и количествената оценка на общото въздействие на липсата на физическа активност на някои от най-известните болести в света.

Фаст фууд
Липсата на физическа активност и то най-малко 150 минута на седмица ходене в продължение на 30 минути през ден, допринася средно от 6% до 10% за появата на редица заболявания, включително диабет тип 2, рак на гърдата, рак на дебелото черво и коронарна болест на сърцето.

Оказва се, че рискът за здравето от тоталното бездействие всъщност е по-голям от риска за здравето от наднормено тегло.

Съвременните удобства, включително коли, телефони и компютри, са допринесли за намаляване на физическата активност през последните десетилетия. Социалната изолация също е допринесла за преминаването към неактивно общество и все по-заседнал начин на живот.

Нездравословно хранене
Липсата на физическа активност е една от трите водещи причини за преждевременна смърт сред тютюна и неправилното хранене.

Липсата на физическа активност увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, инсулт, високо кръвно налягане, някои видове рак, диабет тип 2 и остеопороза.

Редовната физическа активност помага за контролиране на теглото и може да помогне за облекчаване на стрес. Физическата активност е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да поддържате ставите си здрави. Редовните упражнения помагат на мускулите около ставите да останат силни и да работят така, както трябва.

Дори и хората, които вече имат артрит, могат да се възползват от редовна физическа активност, която ще им помогне за намаляване на уврежданията и за това да работят ставите им добре.

Биохимичните реакции в организма на хората, които ограничават движенията си до минимум, са много по-бавни в сравнение с тези, който са физически активни. Оказва се също, че най-голямата разлика между слабите хора и хората с наднормено тегло идва от това не колко ядат, а колко се упражняват.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft