От времето на египетските фараони, през Средновековието та чак до ден днешен кимионът е една от най-известните подправки, които намират широко приложение в кулинарията. Кимионът се отличава с доста силна миризма и специфичен натрапчив вкус, който е изключително подходящ за приготвянето на месни ястия. В наши дни кимион редовно се прибавя към различни колбаси от млени и кълцани меса, както и към домашни наденици и суджуци. Той е познат още от древността не само като подправка, но и като газогонно средство. Според поверията корените на кимиона са били смесвани с мляко, за да се приготви специален хляб за Юлий Цезар и войниците му. Активните му съставки включват летливи масла (4-7%) – главно карвон и лимонен. На тях се дължи неговото антиспастично и газогонно действие, както и използването му като ароматно и възбуждащо апетита средство.
                     8 Юли 2012
                
                37991
            Още от "Кулинарни съвети"
        Любовни
            
            Любовни
            модни
            модни
            отслабване
            
            отслабване
            Съвети за
                кожата
            Съвети за кожата
            Съвети за
                косата
            Съвети за косата
            Фитнес
            Фитнес
                    Коментари
        
                            
                        
                            
                            
                            
                            
                            
                            







