Какво да правим при ухапване от куче

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво да правим при ухапване от куче
7573

Кучетата са бозайници , потомци на сивия вълк, опитомени от човека. Те изпълняват много “роли”: като домашни любимци, за лов, за пазачи, за впряг, в полза на полицията и армията, като водачи на слепи, при търсене и спасяване на хора и т.н.
Кучетата са много социални животни, но техния личен характер и поведение могат да бъдат различни в зависимост породата и от начина, по който се третират от стопаните си. В някои случаи кучетата нападат хора или други животни – това се дължи на неправилно отглеждане от страна на стопанина.
Ухапване или удар от куче може да се случи в резултат на: страх и самозащита, пазене на територията си, хищни инстинкти, при бяс, пренасочване на агресия, при провокация от страна на човека и др.
Кучетата имат по два остри зъба на двете челюсти, с които могат да причинят значителни разкъсни рани. Раните от ухапвания имат характерните следи от зъби, размазани тъкани, повредени кръвоносни съдове, нерви, сухожилия, мускули, а понякога и кости. Най-често ухапванията са разположени по крайниците.
При ухапване раната трябва да се промие със сапунен разтвор, защото сапунът може да унищожи вируса на кучешкия бяс. Обработва се с антисептичен разтвор (риванол, кислородна вода, калиев перманганат, антибиотична маз – гентамицин). Слага се стерилна превръзка и се търси лекарска помощ.
Лекарят ще почисти раната щателно от всякакви замърсявания или бактерии, а също така и ще установи нанесените поражения и степента на увреждане на подлежащите тъкани, нерви, сухожилия, мускули.
Поставя се ваксина срещу тетанус, за да се предотврати шанса за развитие на тетанус. При съмнение, че кучето е било бясно , пострадалият се изпраща за поставяне на противобясна ваксина.
Най-тежкото поражение при ухапване от куче е заразяването с бяс. Бесът причинява възбудност на централната нервна система, гърчове в дихателната и дъвкателната мускулатура. Развиват се парализи и заболяването завършва със смърт.
Тетанусът е остра инфекция, която води до увреждане на двигателните клетки на централната нервна система.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft