Какво представлява артериалната хипотония

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво е лечението на артериалната хипотония
5544

Какво е лечението на артериалната хипотония

При липса на симптоми, лечение най-често не се налага. Терапията зависи от вида на симптомите, колко сериозни са и причините за появата на ниско кръвно налягане.

Ако ниското кръвно налягане се съпровожда с гръдна болка, задух или настъпва поради наличие на активно кървене, лечението се провежда непосредствено след поставянето на диагнозата. Наличието на подобни симптоми може да застрашава живота на болния и да наложи настаняване в интензивно отделение за последваща терапия. На пациента се включват интравенозно течности, подава се кислород през маска и ако се налага се мониторира сърдечната дейност. Според причините, довели до състоянието, може да започне специфично лечение – включване на антибиотици при данни за инфекция; адреналин и антихистамини/кортикостероиди при алергична реакция; преливане на кръв при кръвозагуба.

Ако причината за артериална хипотония не е ясна или не съществува ефективно лечение, целта е да се повиши кръвното налягане и да се намалят неприятните симптоми. В зависимост от възрастта, здравословното състояние и типа ниско кръвно налягане, може да се опита някой от следните методи за повишаване на кръвното налягане:        

Добавяне на повече сол в диетата – здравните органи препоръчват намаляване на приема на сол в диетата, тъй като тя води до повишаване на кръвното налягане, в някои случаи – драматично. За хората с ниски стойности обаче, солта може да окаже добро решение. В същото време прекомерната употреба на натриев хлорид може да доведе до сърдечна недостатъчност, особено при възрастни хора. Затова преди да се повиши приема на сол, е необходима внимателна преценка от страна на лекуващия лекар.

 Повишаване на приема на течности– пиенето на достатъчни количества вода е полезно за всички хора, но особено за тези с артериална хипотония. Течностите повишават обема на кръвта и предпазват от дехидратация.

 Носене на компресивни чорапи – същите, които се използват за намаляване на болката и подуването при разширени вени. Те помагат връщането на кръвта от вените към сърцето.

Лекарства – няколко лекарства, прилагани самостоятелно или в комбинация, могат да се използват за лечение на ортостатична хипотония. Например медикаментът флудрокортизон често се използва за лечение на този вид артериална хипотония. Той подпомага увеличаването на кръвния обем, което повишава налягането. Друг често прилаган медикамент е мидодрин, който повишава нивата на кръвното налягане при изправяне при хора с хронична ортостатична хипотония. Той действа като пречи на кръвоносните съдове да се разширяват и така повишава кръвното налягане. Тези лекарства трябва да се приемат само след консултация с лекар.

1
2
3 4 5 6
Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft