Какво не бива да се подарява според народните вярвания

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Какво не бива да се подарява според народните вярвания
6377

Да избереш подарък не е никак лесно. За да не се изложим трябва да познаваме не само вкусовете на човека, на когото ще правим подарък, но и да познаваме традициите и поверията. Ще вземете да подарите на някого комплект носни кърпи, а той вземе, че се обиди – мисли, че му правите някакъв намек.

Мнозина смятат поверията и поличбите по отношение на подаръците за предразсъдъци, но все пак, когато подаряват портмоне, поставят монета за „да се множат парите“. В днешно време нон-стоп се подаряват портмонета или касички, но когато са празни е признак на лош вкус. Почти е догма убеждението, че не трябва да се подарява козметика и парфюмерия ако не познаваш вкусовете и предпочитанията на този, на когото ще подаряваш, както е неприлично на малко позната жена да се подарява бельо, не трябва да се правят подаръци на домашни животни и т.н., списъкът може да бъде продължен.

Но тук не става дума за етиката на подаръка – за това се знае много. Макар че разбиранията за етика и народни поверия толкова тясно са се преплели, че не винаги може да се каже дори и за монетата: дали я слагат в портмонето заради суеверието, че собственикът никога да не изпита недостиг на пари, или защото не е прилично да подаряваш празно портмоне?

Поверията за това, че не трябва да се подаряват остри и режещи предмети (ножове, ножици, шноли, брошки и др.) съществуват при много народи и преминават от поколение в поколение. Китайците, например, смятат, че упоменатите предмети разрязват положителната аура около човека. А при нас такъв подарък се смята, че е на раздяла, скарване, разрив на отношенията и въобще за всичко отрицателно в живота.

И носните кърпички също са на раздяла .

Някои смятат, че е лоша поличба да се подаряват свещи. А ние често, без да знаем, по празниците, особено по Нова Година, подаряваме декоративни свещи. Оказва се, че е на погребение. Или най-малко за изключване на тока.

Езика на цветята е също сложна наука . Затова е добре предварително да проучите какви цветя харесва дадения човек и тогава подарявайте без всякакви опасения, тогава никакви поверия не са страшни! Между впрочем има жени, които не харесват карамфили. Може би това е остатък от едно време, когато в цветарските магазини се мъдреха само карамфили и то по правило червени. Оказва се, че те също са на раздяла.

С огледалата също са свързани множество суеверия, може би всеки е чувал по нещо. Например, някои казват, че огледалото носи в себе си енергетиката на остаряването, дори на смъртта, че отразява отвъдния свят.

Преди да подарявате скъпоценни или полускъпоценни камъни, проучете и техните качества. Например, подаряването на перли е на сълзи.

Оказва се също, че е лоша поличба преди сватбата младоженците да си подаряват книги , защото ще се разделят . Корените на това суеверие са много интересни. Преди се е смятало, че романите за неземна любов и прекрасни рицари ще завъртят главата на момичето и тя ще охладнее към своя избраник. Така че подарявайте нещо неутрално, например детективски романи.

Ако са ви подарили коте, куче, морско свинче (крокодилче във ваната), то задължително заплатете за него с монета, иначе животното може да умре или да избяга. Макар, че за крокодила, може би не е нужно да давате пари, нали?

Същото се отнася и за стайните цветя. А ако някой ви е подарил палма и случайно ви е завидял на подаръка, дървото няма да преживее, дори и да сте му заплатили с монета.

Дребните пари, давани за подарък, който „не трябва да се подарява“ е като вид „откуп“ от всичко отрицателно, което би могъл да донесе.

Още нещо, никога не трябва да преподарявате подаръци или да подарявате неща, които вече сте ползвали. В Китай се смята, че подаръкът при преподаряване променя енергетиката и вече не може да достави толкова радост, колкото който и да е друг нов подарък.

Съществуват множество поверия и за часовниците . Казват, че часовниците имат свойството да свързват в едно времето, отпуснато за живота на човека и след това започват да го отброяват.

Оказва се, че не трябва да се подаряват и чорапи! И дори слипове и боксерки! Може би и затова разводите напоследък се увеличават. Подаряването на чорапи може да означава напускане на мъжа от семейството му. А ако подарите долно бельо, мъжът може и да не си отиде, но ще изневерява под път и под път ( и то с подареното!). Така че може би по-добре бос и в старо бельо, но заедно с вас?

Все пак не се вживявайте и тревожете. Всички ние сме толкова различни. На някого се харесват предмети за бита, на друг – парфюми и скъпоценности, а на трети – мили дреболии.

Но неоспорима ще остане истината, че каквото и да подарите, с подаръка дарявате добро и вашето внимание доставя най-вече удоволствие и радост. Така че подарявайте подаръци и бъдете и самите вие щастливи!

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft