Какво представлява Множествената склероза?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво представлява Множествената склероза?
15196

Множествената склероза е автоимунна болест , при която се наблюдава дегенерация на нервите на централната нервна система – тези на мозъка и на гръбначния стълб. При случаите на множествена склероза имунната система атакува собствения миелин – вещество, което обгръща нервите и е от ключово значение за тяхната проводимост и също така помага при предаването на нервните импулси. Като следствие от това електрическите импулси, които се движат по нервите, се забавят и самите нерви започват да се разрушават. Колкото повече стават засегнатите нерви, толкова по-затруднени стават функциите, контролирани от нервната система като речта, ходенето, писането, зрението и паметта.
 

Ходът на развитие на множествената склероза, както и тежестта на заболяването и специфичните симптоми са непредвидими. Болният никога не знае кога ще получи пристъп с различен комплекс от симптоми, нито колко дълго ще продължи или колко тежък ще бъде.

Повечето хора заболяват от множествена склероза между 20-тата и 40-тата си година , като преобладават жените. Терминът „множествена” се отнася до множеството места в централната нервна система, които са засегнати, както и големия брой пристъпи и ремисии, характерни при множествената склероза.

Интересен факт е, че европейските цигани, ескимосите и някои африкански етнически групи не заболяват от множествена склероза или процентът на заболеваемост при тях и пренебрежимо малък. Незначително е и присъствието й сред местните индианци от Северна и Южна Америка, сред японците и другите азиатски групи. Най-засегната е бялата раса.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft