Какво представлява сърдечната невроза и как да се справим?

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Какво представлява сърдечната невроза и как да се справим?
4443

Сърдечна невроза - виенето на свят и пробожданията отляво са симптоми на заболяването сърдечна невроза. Забранява се прекаляването с алкохол и кафе.

Сърдечната невроза представлява състояние, при което не се откриват увреждания на сърцето, а са налице оплаквания от страна на болните. Тя е по-честа у жените на възраст между 20 и 40 години. Причина за сърдечна невроза са всички фактори, които предизвикват обща невроза.Сърдечна невроза симптоми и лечение.Особено място заемат психологични конфликти в детска и подрастваща възраст. За развитие на заболяването способствуват психични травми, тревога, страх, неприятни емоции, сексуална преумора. Съществуват и наследствени, предразполагащи и ендокринни причинни фактори.

Най-голяма честота на сърдечната невроза се наблюдава през пубертета, климакса, бременността, при болести на хипофизата и щитовидната жлеза. Предразполагащи фактори са и тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол и медикаменти, интоксикация с промишлени отрови, недохранване, умствена преумора.

Болестната картина протича с разнообразни оплаквания. Болните се оплакват от сърцебиене, "прескачане и спиране" на сърцето, виене на свят, безсъние. Характерни са оплакванията от сърдечна болка, която има пробождащ характер. Тя е силна, краткотрайна, като бодеж.

Нерядко болните имат чувство на задух, дишат учестено и неравномерно, изпитват страх от задушаване, топли вълни, прилив на кръв към лицето. По правило не се откриват признаци за органично увреждане на сърцето.

Лечението се състои в прилагане на седативни, сънотворни и тонизиращи лекарства. Препоръчват се закалителни процедури, физкултурни натоварвания, достатъчен сън. Целесъобразно е въвеждане на рационален хранителен режим с изобилие на плодове, зеленчуци и течности. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол и кафе.

Прогнозата за лечение на заболяването е добра. Профилактиката се състои в отбягване на предразполагащи фактори, практикуване на физкултурни упражнения и туризъм, провеждане на закалителни процедури.

Какво казва науката сърдечната невроза ?

Витамин С понижава риска от инфаркт.

Дискусиите по повод ползата или вредата от витамин С при хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания датират от доста отдавна. Данните от последните изследвания, публикувани в Journal of theCollege of Cardiology показват обаче, че витамин С понижава риска от инфаркт. Учените от Харвард са на мнение, че жените, консумиращи повече от 360 mg. витамин С на ден попадат в групата с понижен риск. При тях възможността от развитие на сърдечно-съдови заболявания е допълнително намалена поне с 30%. Според авторката на изследването професор д-р Ст. Осгениън, включването на добавки, съдържащи витамин С към ежедневното меню, в комбинация със здравословния начин на живот и употребата (в случай, че е необходима) на определени лекарства и добавки ефективно помагат при профилактиката срещу коронарни сърдечно-съдови заболявания.

След близо 16 годишни проучвания професор Осгениън е убедена, че жената на възраст 30-35 години (групата, при която рискът от появата на сърдечно-съдови заболявания е най-голям), която се придържа към определен хранителен режим, съдържащ добавки с витамин С е по-малко склонна към заболявания на сърдечно-съдовата система. Интересно е да се отбележи, че рискът от появата на подобни заболявания намалява с повече от 27% в случаите на употреба на добавки с витамин С. Това, разбира се не означава, че употребата на витамин С следва да се издига до невероятни височини (прекомерната му консумация може да доведе до алергия). За едно денонощие дозата приблизително трябва да равнява на 500 mg. Няма смисъл да се уповавате и на факта, че витамин С ще ви помогне срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания, в случай че консумирате в огромни количества алкохол, кафе, цигари и други "също толкова полезни" за сърцето продукти. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft