Как бебетата учат чужди езици още в корема на майката

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за бременни
Как бебетата учат чужди езици още в корема на майката
5523

Изглежда скоро ще получи масово разпространение практиката да се обучават на чужди езици... още неродени деца. Първите опити са в ход. В Лондон бебетата на група бременни в третия триместър немкини били подложени на обучение по английски още в утробата.

Немските пренатолози (лекари, изследващи вътреутробния живот на плода) провели експеримент с 60 новородени от германо- и френскоезични семейства. Оказало се, че те могат да се различат ясно по честотните характеристики на първия вик в живота им. Французите като един крещели с възходяща интонация, характерна за френския разговорен език, а немците – с низходяща (снизявайки глас от пронизително високи ноти до бебешки “бас”). Изследователите са категорични, че това съвсем не е случайно. Бебетата подражават на интонацията , която са усвоили, намирайки се още в майчината утробата.

“В това, че нероденото дете чува прекрасно и различава звуци, няма никакви съмнения – казва ръководителят на изследванията проф. Катлин Вермке от Вюрцбургския университет. – То се вслушва в гласа на майка си и на околните, улавя интонациите, емоциите. В паметта му отчетливо се фиксират особеностите на езика, на който общуват хората там, в големия свят. А като се роди, то веднага се включва в това общуване”.

Да заложим програма?

Спектралният анализ показал, че викът на всяко бебе съдържа не само провлачени гласни, но и съгласни звукове - резултат от работата на гръкляна и езика. Това всъщност са първите опити да се копира речта на възрастните.

Разказва членът на изследователската група, преподавателят от катедрата по лингвистика към Вюрцбургския университет Ролф Краус:

В действителност получените резултати за много по-дълбоки, отколкото можеше да се очаква. Интонациите, вложени в детския вик, а след това и в първото гукане, са опити за усвояване на определен език – този, на който е общувала майката с околните в периода на износване на плода. А това означава, че обучението на детето може да се планира още преди раждането му! По-просто казано, ако искате детето ви без проблем да усвои китайски, трябва да прекарате средата на бременността си в Китай. Така то ще може да усвои чуждия език още от ранно детство, едновременно със своя роден.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Бременност и раждане
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft