Как да възпитате детето да бъде по- уверено и самостоятелно

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за родители
Как да възпитате детето да бъде по- уверено и самостоятелно
6965

Твоето дете се нуждае от любов, грижа и... малко свобода. Помогни му от най-ранна възраст да овладее определени дейности и да придобие навици да се справя само.

Гърне и тоалетна

Как да възпиташ самостоятелно и уверено детеДа научиш малкото да използва гърне е важно за теб не само от финансова гледна точка. Осъзнае ли детето, че е в състояние да контролира нуждите си, това ще му даде повече свобода и независимост.

Децата започват да контролират ходенето по нужда едва след като достигнат до определено ниво на физическо и психическо съзряване. При всяко мъниче това се случва по различно време, така че не сравнявай твоя малчуган с останалите.

Има признаци, по които можеш да разбереш, че детето вече е готово:

способно е да изрази своите усещания (например чувството за глад) и разбира молбите ти;
стреми се към повече независимост и самостоятелност – научило се е да върви, да сяда и да става само, прави опити да се облича и съблича;
може да имитира поведение, т.е. подражава на по-големите;
опитва се да махне мокрите пеленки самичко;
проявява интерес към гърнето и само (без твоето настояване) сяда на него;
пеленките за еднократна употреба остават сухи след следобедния сън или за около 3-4 часа на денонощие.
Много родители започват с опитите около 12-тия или 18-тия месец. В крайна сметка няма точен график за успех - когато оставиш детето без предпазни мерки ще разбереш и дали наистина е готово за това.

Как да започнеш с обучението?

Остави гърнето в дневната зона за игра, така че детето да го вижда. Обясни му за какво служи. Остави го да те наблюдава, когато и ти ходиш до тоалетната, като през това време му обяснявай какво правиш. Ако детето се изхожда почти по едно и също време всеки ден, можеш да използваш това като старт с опитите, като му предложиш гърнето.

Използвай определена дума, която описва голямата нужда, така че детето да знае какво му подсказваш. Не насилвай нещата, ако отказва, просто му сложи обратно пелената и опитай пак след няколко дни.

Ако детето не иска да сяда на гърне и се инати – просто почисти и отложи нещата малко във времето. Нека вижда постоянно гърнето в стаята. Най-лошото, което може да направиш е да накараш детето да се чувства виновно, че се е изпуснало.

Ако детето не показва какъвто и да е интерес към гърнето – не се притеснявай. Напомняй си, че няма човек, който не се е научил :). Не допускай детето да приеме всичко това като битка за надмощие – тогава неуспехът ти е гарантиран задълго.

Децата имат огромна нужда от поощрение и похвали, така че когато свърши работата където трябва не забравяй да го поздравиш подобаващо.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Родители и деца
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft