Как да гладим дрехите по-лесно

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да гладим дрехите по-лесно
5330

Гладенето и шиенето са тясно свързани: помежду си. По време на шиене много често се прибягва до ютията. Гладенето дообработва шития предмет.

Глади се върху гладка небоядисана маса, постлана с бял памучен плат.

Ютията трябва да е средно тежка. Леката ютия мъчно глади, а тежката, е за дебели платове (палто, костюм и др.).

При гладенето е необходима и една елипсовидна възглавничка, на която се гладят всички закръглени места (вратни извивки, подмишници, якички, ръкави, разни свивки и раменни шевове). Възглавничката се. нрави от две елипси дълги 20 см и широки на едната страна 10 см, а на другата - 13 см. Елипсите се съединяват една с друга с Лента от същия плат, широка 3 см. Възглавничката се прави от плътен памучен плат. Натъпква се добре със стърготини или меки дребни парцали. Тя трябва да е твърда. Тесният край на възглавничката се използува за гладене долните части на ръкавите и другаде, а по-широкият — за гладене на ръ-кавните извивки. За да се пази чиста, облича се в калъф от памучен плат, който се снема и пере.

Шевовете се гладят от вътрешната страна, обикновено разтворени още във време на работа след минаване на машина. Но има случаи, когато се гладят и на една страна. В зависимост от материала, при гладенето шевовете могат да се мокрят с парче или гладят през влажна кърпа. Те се гладят дотогава, докато върху гладеното място не остане никаква пара. Подгъвът на дрехите се изглажда преди окончателното зашиване, за да не се от-печати шевът на лицевата страна, и веднага след подгъва, направен с лека тропоска. След това се зашива, изважда се тропоска-та и втори път леко се преглажда върху мека подложка.

При дебел вълнен плат, ютията се слага и вдига само, не се вози напред и назад. При другите тъкани е обратно -леко се. води ютията няколко пъти на едно и също място. Особено внимателно трябва да се гладяг плисетата по дрехите. Първо се изглажда подгъвът, след това се наместват плисетата, като се прикрепват с карфици и леко се гладят с влажна кърпа от лицевата страна. След това още един път хубаво се оглаждат от опъковата страна така, че прегъвките на плисетата да станат остри. Трябва да се помни, че гладенето на вълнени дрехи от лицевата страна става винаги през влажна кърпа, никога не бива да се глади на¬право платът. Глади се по направление на нишката Много зависи от гладенето, дрехата да получи правилна форма.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft