Как да заредим организма си с полезните свойства на подправките

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Как да заредим организма си с полезните свойства на подправките
2277


Подправките, които ползваме ежедневно в домакинството, притежават лечебни свойства. Те зареждат организма с полезни вещества.

При недостиг на магнезий човек чувства умора и лесно се дразни. Има усещане за бодежи в пръстите на ръцете и краката. Мъчи го вътрешно безпокойство, нарушава се сърдечният ритъм, развиват се симптоми на мигрена, може да се стигне и до косопад. Най-голямо количество магнезий се съдържа в копъра, кимиона, зърната на горчицата и в кориандъра.

При недостиг на калий човек има нарушения в паметта, раните му

трудно зарастват, получава чувство за сърбеж на кожата сякаш не се е мил, развива се кариес, крайниците измръзват и се получава ефект на неувереност в себе си. Голямо количество калий се съдържа в чилито.

Липсата на калций пък води до заболявания на зъбите и костите. Този елемент е необходим, за да не се разрушава нервната система и мускулите. Калций може да си набавим с използване на подправките – кимион, кориандър и карамфил.

Дефицитът на желязо води до характерна слабост и бледост. Това са признаци, свойствени на анемията. Най голямо количество желязо има в кимиона, куркумата, шафрана, канелата.

Недостигът на йод води до заболявания на щитовидната жлеза. За избягване на подобни усложнения можем да използваме в храната си повече куркума. С нейна помощ се прави профилактика на този вид болести.

Недостигът на витамин C понижава работоспособността и води до кръвоизливи и изпадане на зъбите. В чилито се съдържа витамин С от два до пет пъти повече, отколкото в лимона. На чилито по количество и концентрация на витамини могат да съперничат само карамфилът и джинджифилът.

Недостатъкът на витамина B1 води до нарушения на нервните функции. Този витамин е много важен за правилното усвояване на въхлехидратите. Най- голяма е концентрацията му в зърната на горчицата.

Дефицитът на витамин В2 води до възпаление на лигавиците и на очите. Нарушават се процесите на изработване на кръв. Голямо количество се съдържа в шафран, чилито и копъра.

Липсата на витамин А се проявява със сухост в очите и намаляване на зрението. Този витамин е важен за процеса на растежа и физическото развитие. Най високо е съдържанието му в карамфила и канелата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Билки и подправки
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft