Как да използваме правилно почивката си според психолозите

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Как да използваме правилно почивката си според психолозите
1128

Случвало ли ви се е да се върнете от отпуск още по-изморени, отколкото сте били преди да заминете? Връщали ли сте се от дългоочакваната и грижливо планирана почивка разочаровани и с неприятното чувство, че сте излъгани? Ако отговорът е да, значи трябва да се научите да почивате правилно.
Малцина от нас могат да си позволят достатъчно дълъг отпуск, който да им стигне за всичко, което трябва да се свърши – и то по възможност веднага. И за пътувания по далечни и екзотични места, и за мързелуване вкъщи или на вилата, и за всички онези грижи по дома, за които няма да стигнат и три отпускарски сезона.
Психолозите са категорични – ако искате да си починете, сменете обстановката . Отидете на море, на планина, на палатка в гората – главната идея е, че преумореният мозък може да си отпочине само при смяна на средата . Лежейки на дивана и гледайки любимите сериали, вие няма да отдъхнете, а само ще се изморите още повече. Отпускът е нужен, за да възстановите силите си и да получите нови впечатления.

И тук възниква главният въпрос – а какво точно очаквате от почивката?

Не се захващайте с варианти, натрапени ви от приятелите, роднините и рекламите. Бъдете егоисти – изходете от собствените си предпочитания, вкусове и възможности. Даже това да означава отделен отдих за всеки от вас, не се плашете. Понякога човек се изморява от семейството си не по-малко, отколкото от колегите в офиса. Всяка възможност да починете сами е безценна, така че си струва да се възползвате пълноценно от нея.

Подбирайте почивката според собствения си темперамент

Естествено, ако почивате семейно, ще трябва да се спрете на компромисен вариант. И все пак, не забравяйте, че всеки от нас има своя представа за идеалната почивка и свои потребности, с които трябва да се съобразява.

Например, никакви изкушения не могат да накарат холерика да се припича с часове на плажа. Той се нуждае от активност – подводно гмуркане, сърфинг, конен спорт, алпинизъм и т. н. С удоволствие ходи на екскурзии, смяната на градовете и хотелите го очарова. Всяко преодоляване на препятствия за него е повод за радост.

Сангвиникът също е активен, но е по-социално ориентиран. За него добрата компания означава всичко – с нея е готов да отиде и накрай света. Дискотеките, спонтанните планински преходи, нощният плаж го карат да се чувства като риба във вода. Не се опитвайте да го уговаряте за уединена почивка в някое китно селце – за него тя ще бъде изтезание.

Но пък за флегматика това е най-удачният вариант. Той е бавен, не е склонен към емоционални изблици и обикновено не се оплаква от уединението и рутинната работа. Може с часове да лови риба или да събира в гората гъби и диви плодове. Даже да го заведете в санаториум със строг режим, той ще бъде щастлив. И още един важен момент – това е единственият тип, който има нужда да почива не по-малко от 21 дни наведнъж. За останалите са достатъчни 12-14 дни, за да се възстановят напълно.
Меланхоликът е човек, който не се нуждае толкова от общуване , колкото от творчески занимания. Рисуване, ръкоделие, съчиняване на музика или стихове, създаване на кулинарни шедьоври – всичко това може да възстанови прекрасно душевните и физическите му сили. И обратното – необходимостта да общува, да се запознава с хора и да се весели в шумни компании му причинява стрес и депресия.
Естествено, тези видове темперамент се срещат изключително рядко в чист вид, но все пак един от тях доминира при всеки човек. Имайте го предвид, когато планирате своята почивка.

Не бъркайте почивката с приключението.

Пътуванията, общуването с приятели и шумните компании могат да ви натоварят не по-малко, отколкото работните и домакински задължения. Когато пътувате по време на отпуск, винаги си оставяйте по няколко дни преди и след това за адаптиране.
Не се стремете да свършите всичко по време на почивката – всичко да видите, изпиете, изядете и разгледате. Почивайте, без да бързате, наслаждавайте се повече с ума, отколкото с тялото си.

Планирайте почивката само в общи линии .

Липсата на спонтанност, строгото следване на предварителен план и особено неговото объркване могат да доведат до не по-малък стрес, отколкото този на работното ви място.

Не се бойте да останете сами в някое тихо и спокойно кътче .

Такова „пътуване към себе си“ ще ви бъде много по-полезно от шумните и изморителни компании. Само насаме със себе си човек може да почувства колко е огромен светът около него. И колко е прекрасен.

Направете невъзможното: откажете се от Интернет и мобилните телефони.

Това ще ви осигури най-разкошната почивка, за която даже не сте и мечтали.

Откажете се от служебно организираните почивки .

Нямате нужда да срещате все едни и същи лица, даже и в нова обстановка, нито от същите проблеми.

След края на почивката се постарайте да запазите позитивните емоции колкото се може по-дълго време.

За тази цел ще ви помогнат малките сувенири, фотографиите и др., наредени на работното ви място. Не губете връзка с местата, на които сте се чувствали добре. Това ще ви помогне да превключвате и да се разтоварвате в моменти на стрес.

Ако след отпуск изпитвате чувството, че вчерашните проблеми не ви вълнуват, а утрешните не ви плашат, това означава, че сте успели да си починете добре.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft