Как да ни донесе късмет подковата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Как да ни донесе късмет подковата
16890

Многочислените легенди и поверия за подковите произлизат от реалния живот. През ранните векове на нашата ера желязото току-що е започнало да се появява в Европа. Било е много скъпо и всяка желязна вещ е имала много висока стойност.

В селските дворове желязото е било изключителна рядкост. И когато някой намерел подкова на улицата , то това се смятало за голяма находка. От подковата можело да се измайстори нещо – например нож или няколко гвоздея.

В различните европейски страни съществуват свои легенди за подковата като символ на благополучието, късмета и щастието. Ето ви една англо-саксонска приказка за преподобния Дънсън и Дявола.

При бъдещия Кентърберийски архиепископ Дънстън, който бил и ковач по съвместителство, дошъл Дяволът и го помолил да го подкове. Дънстън го подковал толкова силно и здраво, че той от болка започнал да вие и да се търкаля. Молейки за свобода, Дяволът се заклел, че никога няма да се опита да влезе в порта или врата, над която има подкова.

И по нашите земи също се е смятало за добра поличба да намериш подкова по пътя. В някои места е съществувал специален ритуал за подобни случаи. Трябвало да се вдигне подковата, да се плюе, да се намисли някакво желание и след това през лявото рамо да се хвърли надалеч, след това без оглеждане, да се върви напред. На други места е съществувал друг обичай: вземали са находката и са я заковавали на входната врата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft