Как да отглеждаме карамфил вкъщи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да отглеждаме карамфил вкъщи
18245

Карамфилът е харесван и обичан от незапомнени времена. Ботаническото му име е дадено още от Теофраст и означава божествено цвете. Получил го е заради красивите си цветове и приятния аромат.
В рода Диантус влизат около 400 вида, разпространени в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.
Повечето градински карамфили са потомци на произхождащия от Южна Европа D. caryophylus. Естествената форма през първата година от живота си образува само листа, а зацъфтява от втората. Цветовете са едри, красиви и ароматни, поради което видът е едно от най-старите културни цветя. Днес е представен от множество ценни за украсата вариетети, които се различават помежду си по растовитост, зимоустойчивост, размери и устройство на цветовете, по техните багри, аромат и т. н.
От з имоустойчивите карамфили у нас е разпространен т. нар. зимен карамфил (гренаден). Той е висок около 50 см, стъблото му е разклонено и носи по няколко цвята с диаметър 3-5 см.
Освен него в градините презимуват и ниският кичест карамфил, фламандският и още много други.
Постоянно цъфтящите карамфили изискват за развитието и цъфтежа си по-високи температури. Могат да презимуват в градината, но при много ниски температури и задържане на вода в почвата може и да загинат.
Такъв карамфил е известният Шабо. Той е висок около 40 см, има здраво стъбло и започва да цъфти още от първата година след засаждането си.
Постоянно цъфтящ е и американският благороден карамфил, който се отглежда изключително в оранжерии за рязан цвят.
Много обичан и разпространен е топкарамфилът, наричан още сама китка. Той се отглежда като двугодишен. Образува туфа от стъбла, високи 30-50 см. Цветовете са събрани по върховете на стъблата в кичури с диаметър 10-12 см. Багрите са разнообразни, а ароматът е много силен.
Всички карамфили се размножават със семена. При градинските зимоустойчивите видове семената се засяват направо в градината, а от останалите се произвежда разсад.
Мястото им трябва да е слънчево, а почвата плодородна, леко глинеста. Много важно е да не се задържа вода, защото преовлажняването е гибелно за повечето видове.

От карамфилите обикновено се правят ефектни бордюри, но изглеждат прекрасно и в смесени лехи, и особено в алпинеуми. Те може да се използват като почвопокривни и да заменят зелената площ пред къщата, но могат също да украсят подпорни стени и стълбища, както и балкони и тераси. По време на цъфтежа си всички те образуват красиви и ярки цветни петна.

Светлина: Силно слънце.

Вода: Умерено поливане.

Подхранване: През лятото. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отглеждане на цветя
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft