Как да перем правилно различни материи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да перем правилно различни материи
1848

Преди да се изпере дрехата трябва да се изтърси, да се изчетка добре, като се обръща внимание на шевовете, бастите, гънките. По тях се събира и задържа мъх от плата, а също така и прах. С цветен конец, отличаващ се от плата, се трапосва около петната, ако има такива по дрехата. По тия места при прането се мачка повече, за да се изчистят. Преди прането се разпарят всички украси, гарнитури, копчета.

Вещите от вълна и естествена коприна се перат в топла вода (не повече от 40°), в която е разтворен сапунът. Употребява се само мек сапун — тоалетен или детски.

При прането в никакъв случай не трябва да се търкат със сапун отделни места на тъканта. Към сапунения разтвор. се прибавят 2 лъжици амоняк на кофа вода. Прането кисне 1—2 часа в зависимост от степента на замърсяването.

Трябва да се помни, че вълнените и копринените неща , прани със содов сапун, гореща вода, търкане и извиване се степват, жълтеят, стават твърди и бързо се късат. От извиването и търкането се свиват и губят първоначалния си вид. Изпраните в сапунената вода вещи се изплакват два пъти, като в последната вода се прибавя една лъжица оцет за вълнените неща, а за копринените няколко капки терпентин или чаена лъжичка кислородна вода, разтворена в 1 литър студена вода. След плакненето дрехите се увиват в суха хавлиена кърпа или чаршав и изпръхнали се окачват на окачалка. Сушат се на полуслънчева (пъстра) сянка, проветриво място.. Гладенето става през суха кърпа, ако са влажни и с влажна кърпа, ако са сухи. Никога не се глади с гореща ютия направо на плата.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft