Как да се грижим за килима вкъщи

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да се грижим за килима вкъщи
6933

Скоро някои ще тръгнат на море, други се замислят какво да променят у дома – да почистят, да ремонтират, да пренаредят.
В този ред на мисли и притежателите на чирпански килими , турски килими и всякакъв вид килими започват да се чудят как и къде да ги изперат и освежат.
Трябва да имате предвид, че ако сте се сдобили в близките месеци с килим не е добре често да ги тупате и почиствате с прахосмукачка, най-добре е да се почистват с мека четка. И му е рано за пране!
Изтупването на по-старите килими става задължително от обратната страна. Въпросът е как точно се извършва тупането и прането на килими в големия град?
Някой влудяват съседите като си тупат килима на балкона , без да ги е грижа за онези, които живеят под и до тях.

По-добре е килимите да се минават с прахосмукачка, а ако трябва да се освежават – да се минават с мокра четка или прахосмукачка, която има програма изпиране. Дори да не го мърдате от мястото му, изпран по този начин през лятото, килимът ще изсъхне бързо в горещините.
Добър начин за освежаване на килими е да ги избърсвате с кърпа, напоена в оцетен разтвор (в кофата с вода капвате малко оцет, натопявате кърпата, изстисквате и забърсвате килима).

Собствениците на автомобили имат много повече варианти за пране на килими. Пък и да нямате собствена кола, все ще намерите някой добър приятел с кола, който да ви помогне да изперете килимите някъде извън града:
Можете да изперете килима на автомивка – един бърз, лесен и удобен начин за огромна част от градското население.

Да занесете килима на село и да го изперете на чист въздух и спокойствие. – или някоя мила баба да ви го изпере! Бабите правят всичко за децата си, само и само да им дойдат на гости.

Да занесете килима на тепавица, където да ви го изперат. Това никак не е лош избор.

Да занесете килима на някоя река и да го изперете. Според мен е отвратително да видиш как перат килими с какви ли не перилни препарати в бистрата рекичка, така че може би не е зле да се въздържаме от този вариант.

Да освежите килима през зимата – разбира се лятото не е единственото време за пране на килими. Може да освежите килимите си и през зимата като ги постелете откъм лицевата страна в дебел, пухкав сняг и ги изтупате. Единствено трябва да внимавате да не ги постелете в мокър сняг. След това ги изчетквате с мека четка.

А за летните месеци е най-добре да махнем дебелите килими, за да ни е по-просторно и прохладно у дома. Разбира се това може да го направим само ако имаме достатъчно място, където да го приберем. Да не забравяме, че килимите се навиват на рула, а не се сгъват както ни хрумне – разбира се, в случай, че искаме отново да имаме хубав и използваем килим.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Уютен Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft