Как да се преборите с горещините с природни средства

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да се преборите с горещините с природни средства
1196

Колкото повече се покачват температурите, толкова по-упорито става търсенето на спасение от горещините. Освен дискомфорта, който причинява, жегата може да е и опасна за здравето. Затова предлагаме ви 6 природни средства срещу горещините .

Защо горещините са опасни за здравето?

Излагането на тялото под слънчевите лъчи и подлагането му на топлинни атаки може сериозно да застраши здравето. Причината е в настъпващата невъзможност на организма да контролира топлообмена, като по този начин се нарушава дейността и на други жизненоважни процеси в тялото. В следствие на горещините може да се чувствате отпаднали, защото не ви достига енергия.

Липсата на достатъчно течности в организма пък води до дехидратация, която от своя страна създава предпоставки за световъртеж, халюцинации и дори припадъци. Нарушен е и процесът на обмяна на веществата. Горещините са особено опасни за хора с разширени вени и с ниско кръвно налягане.

Но безспорно най-голям е рискът от топлинен удар, който може да доведе до смърт, ако не се вземат спешни мерки. В по-тежките случаи топлинният удар е съпътстван от припадък, гърч, мускулни тикове. Тялото трябва моментално да се охлади.

Оказва се, че природата се е погрижила да създаде условия на човека да се предпази от горещините още от времето, когато той дори не е чувал за уреди като климатик или вентилатор. Предлагаме ви 6 природни средства срещу горещините.

Айрян със сол

Освен, че действа ободряващо и разхлажда, айрянът със сол подпомага организма в борбата с горещините. В топло време и при обилно потене тялото губи голямо количество соли, които са му необходими, за да функционира правилно. Солта в студения айрян възстановява иначе нарушения баланс. Освен това напитката е полезна за хора, които имат проблеми с кръвното налягане.

Вода

Най-логичното и всепризнато оръжие срещу горещините е водата. През лятото човек трябва да пие повече вода, за да поддържа организма хидратиран и за да компенсира загубата на течности, причинена от потенето. Лекари твърдят, че в жегите хората изпаряват между 3 и 4л вода за едно денонощие – количество, което е почти двойно на изпареното през останалите сезони. Каква е задължителната „доза” вода в летните горещини зависи от теглото на конкретния човек, но е препоръчително да се изпиват по минимум 10 чаши вода дневно.

Кубче лед

Класика в жанра. Най-бързият метод за справяне с горещините, който има моментален ефект, стига да знаете къде да поставите кубчето. Лекарите твръдят, че има определени точки по тялото, които ако натъркате с кубче лед, ще усетите прохлада по-бързо отколкото ако безразборно го разхождате по тялото. Такива са например точките на пулса – сгъвките на ръцете, шията, слепоочията.

Охладена диня

През летните горещини идеални за консумация за сезонните плодове, защото са здравословни, засищащи и поддържат организма хидратиран и зареден с витамини. От тази гледна точка, охладената диня е перфектното оръжие срещи жегите. Сочният плод е източник на течности, едновременно с това не е прекалено сладък и се усвоява лесно от организма.

Студени супи

Подобно на плодовете и здравословните напитки, супите също имат охлаждащо въздействие. Освен това няма опасност да преядете с тях, защото когато организмът консумира течна храна, мозъкът получава по-бързо сигнали, че стомахът е пълен. През лятото преяждането е още по-голям враг на тялото, защото така го принуждава да гори повече енергия, която в топлото време му е необходима за други по-важни процеси.

Топъл чай

Колкото и неприятно да звучи, топлият чай наистина е едно от най-изпитаните природни средства в летните горещини. С него изравнявате температурата на тялото с тази на околната среда и така улеснявата организма в процеса на климатизация. Организмът гори по-малко енергия и не се натоварва излишно в опитите си да охлажда тялото. Препоръчителен е зеленият чай, защото съдържа витамин Р, с помощта на който порите се отварят и се регулира кръвообращението. Освен това зеленият чай е наситен на антиоксиданти, които от своя страна подсилват имунната система.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft