Как да се предпазим от измама при пазаруване онлайн

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Позитивно мислене
Как да се предпазим от измама при пазаруване онлайн
633

Онлайн търговията отдавна е предпочитан вариант за пазаруване в повечето западни държави. Шопингът в мрежата спестява време, а често и пари. Все повече хора и у нас започват да се доверяват на този тип търговци. Срещат се обаче и некоректни собственици на онлайн магазини, които злоупотребяват с клиентите си. Често търговците в мрежата рекламират погрешно стоки – например твърдят, че даден продукт е оригинален, а при доставката се оказва, че сте си купили менте, или просто така и не получавате платената стока.

Ето какво трябва да знаете, за да се възползвате максимално от правата, когато решите да реализирате онлайн покупка. Ако пазарувате, примерно в онлайн аукциона Ebay, не можете да изисквате спазването на правата ви като купувач, защото търгувате с частно лице, а не с лицензиран търговец. Така че при търговия с физическо лице вашите права зависят изцяло от личната уговорка с продавача, предупреждават експерти.

При покупка от официален търговец обаче имате право на информация за продаваната стока. Преди да извършите покупката, може да изисквате данни, като пощенски и електронен адрес, основните характеристики на стоката или услугата, цената на продукта с включените в нея данъци и такси, разходите за доставка, срока, за който е валидно предложението на търговеца, условията за плащане, както и какви са възможностите за оттегляне на поръчката. Най-късно тази информация трябва да бъде доставена заедно с доставката.

Според европейското законодателство всеки клиент на онлайн търговец има право в рамките на 7 дни да се откаже от закупената стока, без да доплаща нищо. Ако обаче продавачът никъде не е описал тази задължителна информация, правото да върнете стоката става 30-дневно. В такива ситуации не сте длъжни да посочвате дори и причина поради която се отказвате от продукта. Единственото задължение, което имате при подобни ситуации, е да покриете транспортните разходи по връщането на стоката. Продавачът, от своя страна, се задължава да върне парите ви в срок до 30 дни.

Периодът, в който можете да се откажете от покупката си, не се отнася само за билети за влак, самолет или концерт, резервация в хотел, наемане на автомобил, както и вече отворени дискове с програми, музика и филми.

Друго важно нещо, което всеки шопинг маниак трябва да знае, е, че пазарувайки онлайн , номерата на кредитните карти са лична информация и са защитени от законодателството. Все пак винаги е добре да проверявате страницата, в която въвеждате данните си, като избягвате уеб адреси, които започват само с http, а не с https, което показва, че комуникацията е кодирана. Ако все пак станете жертва на измама, трябва незабавно да уведомите банката, на която сте клиент.

Според законодателството покупката, направена онлайн, не се различава от тази в магазина, така че и в мрежата можете да се възползвате от правото си на рекламация при възникнали проблеми.

Обикновено онлайн магазините се стараят да помагат на потребителя и рядко се стига до ситуация, в която с търговеца не можете да стигнете до решение. Все пак при възникване на по-сериозни проблеми, свързани с онлайн пазаруването, можете да се обърнете към Комисията за защита на потребителите или към Европейския потребителски център

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft