Как да се справим с хематома - синината

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как да се справим с хематома - синината
2611

Когато ръбът на масата или на шкафа са ни ядосани, ни „удрят“ в момент, в който най-малко очакваме и, за съжаление, последствията не остават скрити. Освен първоначалната болка, се появява и синина, която просто си стои на мясото на удара в следващите няколко дни до седмица.

Докато се чудим как да убедим приятелите си, че всичко в семейството ни е наред и не сме жертва на домашно насилие, със сигурност, ни минава през ума въпросът: дали има свръхсила, която да елиминира тази синина. Отговорът е: да, има! Възможно е дори да не й дадем шанс да се появи. За съжаление, обаче в някои случаи се налага и намеса на лекар, ако травмата е била по- голяма.

Няколко часа са необходими, за да се разграничи нараненото място от околната тъкан. Обикновено травмите са локализирани по крайниците, тъй като те са изложени на най-голяма опасност по време на спорт, работа в дома или в градината.

Образуването на хематома е вследствие на нарушение в целостта на съдовата стена , при което се излива кръв в подкожието или в телесна кухина, например става, която се намира в близост до мястото на удара. Колкото по-бързо човек реагира след нараняването, толкова по-добре.

На първо време, е необходимо да се прекъсне каквато и да е дейност - покоят е важен в такива ситуации!

Второто, което трябва да се направи, е да се постави лед, но не директно върху кожата , а завит в кърпа или парче плат. Чрез бързо изстудяване на мястото на травмата се цели свиване на кръвоносните съдове в областта и ограничаване на излива на кръв и намаляване степента на подуване.

Друго действие, което може да ни помогне в случая е притискане на мясото. Това се прави само, когато сме сигурни, че няма счупване на подлежаща кост.

Аналгетичните кремове биха помогнали също в такава ситуация. Те противодействат на механизмите на възпалението и облекчават болката.

Боли, но пък е шарено!

Най-честият симптом е промяната в цвета на кожата на засегнатото място . Тя зависи от дълбочината на наранените съдове и дори може да се изяви няколко дни след настъпване на травмата. Първоначално цветът е тъмночервен, след това син, тъмнозелен и жълт. Като цяло кръвните клетки имат нужда от две до три седмици, за да се разградят напълно и именно на това се дължи различната оцветка на тъканта във времето. Колкото по-дълбоко е бил кръвоизливът, толкова по-малко изявен е този белег.

Характерно за един хематом е изразената в различна степен болка. Нараненото място и тъканта около него се подува и притиска близките структури - сухожилие, мускул, а от там и техните рецептори за болка.

Изявата на един хематом зависи много и от състоянието, в което се намира човек. Структурата на тъканта, както и свойствата на кръвта да се съсирва могат да варират при различните индивиди. По-възрастните хора са по-склонни към образуване на синини отколкото по-младите, тъй като техните кръвоносни съдове са по-лесно раними.

Някои медикаменти като ацетилсалициловата киселина (аспирин), могат да доведат до повишаване на риска от кървене и до по-изявени хематоми. Съществуват и заболявания, които засягат способността на кръвта да се съсирва, което може да е причина за развитие на тежки усложнения при травми, които на пръв поглед не са притеснителни. Едно от тези вродени заболявания е хемофилията.

Обикновено хематомите не са причина за притеснение и посещение на лекар. Разбира се, това не важи в случаите, когато изпитваме силна болка, имаме ограничени движения на крайника или усетим, че е нарушено общото ни състояние. В тези ситуации е необходима професионална консултация и при нужда - пристъпване към подходящо лечение.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft