Как да си направим домашен ексфолиращ сапун с цвят на кафе

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да си направим домашен ексфолиращ сапун с цвят на кафе
18103

По своя химичен състав сапуните представляват соли на мастни киселини с алкален метал. Традиционният метод за производство на твърд сапун представлява варене на мазнина във вода с натриева основа. В домашни условия не са ви нужни нито пепелива вода, нито продължително варене, за да си произведете първокласен натурален сапун.

В студения процес на приготвяне на домашен сапун се смесват и бъркат мазнини (растителни или животински) с воден разтвор на натриева основа (сода каустик) в правилните пропорции. При реакцията естествено се образуват сапун и глицерин.

Употребата на сода каустик може да ви стори опасна, ако за първи път четете как се прави сапун. Факт е обаче, че няма твърд сапун, който да се приготвя без натриева основа. Когато процесът на осапунване на съставките завърши и молекулите на разтвора на натриевата основа се свържат с молекулите на мазнините, новополучените вещества – сапун и глицерин – не съдържат никакъв остатък от нея.

В приготвянето на натурални сапуни от голямо значение е познаването на качествата на различните мазнини. Някои от тях придават на крайния сапун твърдост, други овлажняват или омекотяват, трети почистват. В допълнение към основните съставки могат да се използват различни етерични масла, билки, подправки и други. С тях се постигат естествени цветове, аромати, ексфолиация и се разрешават редица кожни проблеми.

Ето и една рецепта за приготвяне на сапун с кафе (около 10-12 сапуна).

Необходимо оборудване:
гумени ръкавици
предпазни очила
електронна везна
блендер
бъркалки
готварска лъжица
дълбок съд от неръждаема стомана
няколко пластмасови или стъклени купички
силиконови формички
няколко парчета картон

Необходими съставки:
400 гр. зехтин
240 гр. палмово масло
160гр. кокосово масло
304 гр. сварено кафе
4 ч.л. утайка от кафе
111 гр. натриева основа (сода каустик)

Начин на приготвяне:
1. Сварете предварително силно кафе и го оставете да изстине напълно.

2. Измерете нужното количество течност от сварено кафе. В отделен съд измерете содата каустик. Добавете содата каустик към течността като разбърквате. Разтворът на содата каустик отделя голямо количество топлина. Оставете разтворът настрани да изстива.

Важно е да знаете, че никога не се добавя водата към содата, винаги обратното – содата към водата! (Може да го запомните така: "сняг се сипе по земята”.)

3. Измерете зехтина, палмовото масло и кокосовото масло и ги смесете в дълбокия съд от неръждаема стомана, в който ще се бърка сапуна.

4. Тъй като палмовото и кокосовото масло при стайна температура са в твърдо състояние, необходимо е да загреете съда със смесените мазнини на слаб котлон, докато се втечнят всички мазнини и се получи напълно прозрачна смес. Тогава махнете сместа от котлона и също изчакайте да поизстине.

5. Когато кафеният разтвор на натриевата основа и сместа от мазнини станат с близка температура (препоръчително от около 43 градуса или по-ниска, т.е. съдовете да бъдат едва топли на пипане), изсипете кафения разтвор на содата при сместа на мазнините.

6. Разбъркайте около минута новополучената смес с бъркалка, след което продължете бъркането с блендера на слаба степен за още около 10 минути. Сместа трябва да се сгъсти колкото рядък крем и да оставя лека следа след блендера.

7. Преустановете бъркането за минута и прибавете към сместа кафената утайка. След това разбъркайте с блендера за още 4-5 минути, докато се получи консистенция на сгъстен крем, но да може да се разлива.

8. Изсипете сместа в силиконовите форми и покрийте с картон.

9. Завийте формите с одеало или хавлия и оставете на топло място за 48 часа.

10. Извадете вече втвърдените сапуни от формите и ги оставете върху картон, за да престоят на въздух 4 седмици преди употреба, като ги обръщате периодично.

Готовите сапуни с кафе имат ексфолиращ и стягащ ефект, почистват отлично, хидратират кожата и имат мека и хубава пяна. Насладете им се!

Внимание!
Всички съставки при приготвянето на сапун се измерват точно в грамове. Тъй като при приготвянето на сапун се работи с натриева основа (сода каустик), изискват се предпазни мерки (гумени ръкавици и предпазни очила), за да се предотврати попадане върху кожата. Предизвиква изгаряния! Работете далече от малки деца или домашни любимци.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Дом
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft