Как да си отгледаме Сакъзче

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как да си отгледаме Сакъзче
77122

Родината на сакъзчето е Южна Африка. Прародителят на сакъзчето в собствената си среда расте, като леко провиснал храст с ръбести клони, щитовидни, слабо мъхнати, месести листа и розовочервени цветове. Посредством кръстосване с други диворастящи видове се появили нови видове сакъзчета, които и досега се облагородяват.

Сега могат да се намерят висящи и полувисящи сакъзчета с кичести, полукичести или обикновени цветове, някои от които c месести листа. Отделна група сакъзчета са стъпаловидно висящите сортове. Такива са сакъзчетата с обикновени и многобройни цветове, които се самопочистват.

Популярни сортове сакъзчета са "Град Париж", "Огнена каскада" , "Аметист", "Шугар бейби", "Мексиканка" - бяло с червен ръб, едри кичести цветове, висящ, вирее и в полусянка.

Сакъзчето цъфти от април до октомври

За да цъфти обилно сакъзчето задължително трябва да се намира на най-слънчевото възможно място, което може да осигурите.

Най-подходящата пръст за сакъзчето е глинесто - хумусна градинска пръст. Най-добрият състав на почвата за сакъзчета е градинска почва-оборски тор-пясък-перлит = 2:1:1:1.

Младите сакъзчета  се засаждат на 20 сантиметра едно от друго.

Чудесен каскаден ефект се получава при засаждането на 5 сакъзчета в сандъче с дължина около 50-60 см.

Сакъзчето се полива често, но без да става задържане на вода в саксията. До края на август се наторява често. Много подходящ за сакъзчета е синия кристалон в дозировка 1-2 гр./л. при всяко поливане.

Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно. Ако прецените, че сакъзчетата ви не са достатъчно разклонени през май можете да ги пензирате (да пречупите връхчетата и по този начин да стимулирате разклоняване).По този начин е възможно да забавите цъфтежа с месец.

Презимуване на сакъзчето : Да не се прибират с мокри листа. Преди прибирането се отстраняват повяхналите и жълти листа, орязват се филизите, които са дълги. Оставя се на светло при температура 5°С. Стъпаловидно висящите сортове е по-добре да презимуват като резници. Полива се понякога. През февруари се подрязват до 2-4 колена на зеленото стъбло и се засаждат в нова почва.

Често срещани болести при сакъзчетата: въшки и бели мухи, гниене, мушкатово увяхване. Обикновено не страдат много от вредители, а вкорковяването на долната страна на листата е безобидно за сакъзчето.

Размножаването на сакъзче става с резници от август до края на март, а хибридните сортове чрез семена от декември до януари при температура на почвата 20°С. Резниците много по-лесно се вкореняват директно в почвата, отколкото във вода. Преди да поставите резниците в пръстта ги оставете за няколко часа да изсъхне изрязаното и преди да ги поставите в почва с остър нож срежете отрязаното място на кръст.

Това стимулира образуването на корени. Вкоренител НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА за сакъзчета.

Оформление на сакъзче: Много красиви са розовите висящи сакъзчета и кардиналовочервените, или лилавите, до белите стоящи мушката. За да постигнете "алпийски водопади" слагайте минимум по 5 стръкчета в сандъче с дължина около 50-60 см.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Още от "Съвети за дома"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft