Празничната трапеза за Никулден включва ритуално ястие от риба, по традиция това е шаран, шаран пълнен с орехи или рибник.
	Честити имен ден на Никола, Николай, Николина, Ненка, Нина!
	Народната традиция за Никулден повелява обредният Рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях да се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.  Свети Никола  е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, канят се роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. Трапезата на Никулден се прикадява от най-възрастния, от главата на фамилията.
	Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.
	В деня на свети Никола  на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

                            
                        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            







