Как да станеш по-богата

вход през zajenata.bg
3527

Печелиш добре, но вечно си без пари. Ето ти списък на най-честите заблуди и разяснения какво не правиш както трябва.

1 . Покупка с удължена гаранция
В някои магазини заедно със стоката ти предлагат да си купиш удостоверение за гаранционно обслужване, според което имаш право на безплатен ремонт за определен период. Експертите не препоръчват да се харчат пари за подобен документ, защото производителят и без това е задължен да осигури сервиз на изделието през гаранционния срок, ако то е престанало да работи по негова вина.

2. Пренебрегване на застраховането
Често забравяме, че застраховките ни позволяват да покрием непредвидените разходи за лечение, ремонт на дома, колата и т.н. Така че полиците “Каско”, застраховките “Живот” и “Имущество” са задължителни, за да сме сигурни в утрешния ден.

3. Непознаване на правилата на данъчните облекчения
Освен задължението да плащаш данъците си, имаш право да ползваш някои облекчения, както и на възстановяване на надвнесените суми. В някои случаи според законодателството можеш да си върнеш част от изразходваната сума. Поинтересувай се в данъчната служба по местоживеене имаш ли право на отстъпки и какви.

4. Липса на резерв „за всеки случай”
Всички знаят, че трябва да се заделят пари “за черни дни”, но не всички правят това. Благодарение на “спасителната възглавница” в трудни времена няма да ти се налага да разпродаваш имуществото си или да вземаш заеми. Постарай се да подходиш към проблема по-отговорно. Трябва да знаеш, че тези пари са наистина неприкосновени.

5. Покупка на автомобил на лизинг
Като се сдобиеш с нов автомобил по този начин, плащаш процент за актив, който намалява с всеки изминал ден. Още щом излезеш от автосалона с новата си кола, тя е станала с 30% по-евтина и всяка година поевтинява с 10%.

6. Необмислена форма на кредит
Ако вземаш кредит, за да не фалираш, спазвай няколко прости правила. Първо, взимай кредит във валутата, в която си получаваш заплатата. Второ, сумата на кредита с процента не трябва да превишава 6-месечния ти доход.

7. Хаос в семейното счетоводство
Като правиш бюджета си за един месец напред, включвай в него всички предполагаеми разходи. За целта можеш да ползвате простички компютърни програми “Приходи-разходи”, каквито има в интернет.

8. Простиране не според чергата
Кредитите, които теглиш непрекъснато, те изкушават да живееш на широка нога. Хората, които поне малко от малко разбират от финанси, се придържат към едно правило: ако искаш да си купиш нещо, което не се вписва в днешното ниво на доходите ти, най-напред намали разходите си.

9. Нереален финансов план
Личният финансов план е твоята програма за действие до самото ти пенсиониране. Запитай се как би искала да живееш след 5 или 10 години. А след 20? Планирай важните перспективни разходи, и в нужния момент ще разполагаш с пари, за да платиш обучението на детето си или за да имаш прилична пенсия на старини.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Позитивно мислене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft