Как правилно да си изсушим шипки за зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Как правилно да си изсушим шипки за зимата
4057

Шипката е наричана още „дивата роза”. Древните гърци я свързвали с богинята на красотата, която щом научила за смъртта на своя любим Адонис, се втурнала към него през гъстите шипкови храсталаци.

Мъката й била толкова голяма, че не забелязвала как бодливите шипове дерат нежната й кожа. Всяка капка кръв, която паднала върху зелените клонки, се превръщала в червена роза. Прекрасния юноша богинята превърнала в анемона. И оттогава, когато в гората цъфнат анемониите, иглите на шипката се скриват от прелестни розови цветове.

Българинът открай време цени шипката като универсален лек и хранителен източник. „Дивата роза” е широко използвана в народната медицина, като източник на витамини, които повишават защитните сили на организма. Тези плодове нямат аналог в растителния свят по съдържанието на витамин С. В 100 гр. се съдържа около 2 гр. от него.

Съдържанието на минерални соли също е високо - калиеви, магнезиеви, фосфорни, калциеви и др. В плодовете може да бъде открит и уникален природен комплекс от естествен витамин А, както и незаменими мастни киселини (Омега-3 и Омега-6), в комбинация с мощни антиоксиданти. Те правят кожата здрава, еластична и млада, като значително елиминират симптомите на нейното остаряване.

Шипки
У нас, шипки могат да се срещнат почти на всякъде. Също така, поради многото качества на шипката, култивираният и вариант вече се отглежда и в дворните градини. Този плод е непретенциозен и вирее навсякъде.

Но трябва да се знае, че плодовете на един и същ храст, огряван неравномерно от слънцето, се различават по съдържание на витамин С. Тези с продълговата форма и оцветени в тъмнокафяво също са по-богати на витамини.

Беритбата на шипките е най-добре да се осъществи няколко дни преди масовото узряване. Плодовете трябва да са оранжево-червени и твърди. Недозрелите, както и презрелите, нямат нужните качества. Периода започва през септември и продължава до падането на сланите.

Чай с Шипки
Следва сушенето. Обраните шипки се съхраняват до 24 часа при температура до 10 градуса. При сушене в домашни условия най-вече се практикува естественото сушене:

Плодовете се преглеждат и изчистват от повредените, както и от всякакви листа и клонки. Разрязват се на две и се почистват семената. Разстилат се на пласт с 5-6 см. дебелина и се поставят в сухи, проветриви помещения. От време на време се разбъркват. След няколко дни са готови. Могат да се съхраняват в пликове или кутии, в стаи със средна температура.

Ако решите да сушите шипките термично, най-удачно е да го направите във фурната. По този начин витамините се също се запазват. Температурата не трябва да бъде по-висока 40-50 градуса и да се повишава непрекъснато, но слабо. Вратата се отваря често и плодовете се разбъркват.

Добре изсушените при натиск се чупят. След изсушаване отново се преглеждат и евентуални примеси и семена се отстраняват, като при естественото сушене. Съхраняват се в добре затворени стъклени буркани, защото са много хигроскопични.

Съдържанието на витамин С при сушене на шипките се запазва почти същото, каквото е и в пресните плодове. Вече изсушени, шипките се използват за чай, питиета, стрити на прах, за настойки.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft