Как се отглежда хипеаструм/амарилис

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Съвети за дома
Как се отглежда хипеаструм/амарилис
32863

Представител на семейство Amaryllidaceae/Кокичеви.
Големината на разцъфналия цвят на амарилиса/хипеаструма зависи от големината на луковицата. От една луковица с обиколка между 20-28 см могат да се покажат два цвята с по четири цветчета. Съобразно вида на растението времето за цъфтеж е в границите на октомври -април. Цъфти в бяло, розово и винено-червено.

Хипеаструмите (Hippeastrum sp.) са род от семейство Кокичеви Amaryllidaceae, като тяхната родина е Южна Америка. Родът съдържа над 60 естествени вида, които рядко се култивират. Единственият естествен вид, който се среща по-често е H. papilio.

Много често хипеаструмът се бърка с амарилиса, заради дългогодишното използване на общото наименование „амарилис” в индустрията. Амарилисът (Amaryllis sp.) е род от същото семейство, но с родина Южна Африка. Родът съдържа един единствен вид – Amaryllis belladonna.
В голямата част от случаите в домашни условия се култивира изкуствено създадените сортове на хипеаструмите. Със създаване на нови сортове се занимават редица компании съсредоточени предимно в Холандия, Северна Америка и Южна Африка и един много специален доставчик от Австралия, от където обаче не се осъществява внос в рамките на Европа и Америка.
Различават се няколко „групи” хипеаструми, които се култивират. Различните източници сочат различно делене, но най-общо, имайки предвид формата на цвета и броя цветоноси, това са: 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Отглеждане на цветя
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft