Колко високи да са токчетата, за да са безопасни

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Модни съвети
Колко високи да са токчетата, за да са безопасни
5598

Ние, жените обичаме високи токчета. Или поне повечето от нас. И въпреки че често страдаме от стремежа си на всяка цена да изглеждаме перфектно, добре е да помислим и за здравето си. Защото твърде високите токчета са вредни за костите на краката, водят до бърза преумора, отпадналост, разширени вени. А при продължителна всекидневна употреба на обувки с високи токчета, може да се стигне до трайно увреждане на костната структура на долната част на краката и на стъпалата.

Но какво точно е прекалена височина на токчетата?! Доскоро, според повечето специалисти за граница между допустимото и вредното се сочеха 5 см. Според ново изследване на американски хирурзи-ортопеди обаче оптималната височина на женските токчета не бива да е повече от 2,5 см.

Специалистите нееднократно са предупреждавали за сериозните вреди на здравето, които могат да нанесат високите токчета. Същото всъщност се отнася и за пълния отказ от тях.

Тъй като напоследък стават все по-модерни женските обувки в стил балет , т.е. без всякакъв ток, важно е да се отбележи, че сред жените, които са техни любителки, проблемите не са по-малко и на тях често им се налага също да търсят консултация с ортопед заради болки в краката.

Проблемът в този случай е в това, че обувката без ток е неустойчива и нестабилна и увеличава напрежението върху крака. Това води до проблеми като растяжения в сухожилията, болки в краката и палците.

Малкото токче от около 2,5 см според специалистите е идеалния вариант, защото балансира между здравето и красотата.

И все пак идеална височина на женските токчета едва ли някога ще бъде фиксирана. В крайна сметка човешкото стъпало изобщо не е било приспособено за обувка. Затова и е най-добре всяка жена да се довери на собственото си усещане за комфорт и без да злоупотребява със здравето си, все пак да намери баланса между него и желанието да изглежда красива.

При умора в краката заради високите токчета:

• Седнете и вдигнете краката си поне на нивото на кръста. Така кръвообръщението в тях ще се подобри и отичането и болката ще отшумят.

• Вземете вана със сол. Това ще разшири кръвоносните съдове, съответно и кръвообращението.

• От полза са и кремовете с ментол. Те охлаждат и освежават. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Модни съвети
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft