Колко е важна хидратацията и колко течности е нужно да пием дневно

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Колко е важна хидратацията и колко течности е нужно да пием дневно
2728

В организма на шестседмичен плод се съдържат 97,5% течности; в тялото на новороденото – 73,9%; в това на дете малко над година – 65-70%, а у възрастния човек – 60-65%. Една от основните причини за възрастовите изменения е постепенното обезводняване на тъканите. Искате ли да останете здрави и млади, своевременно запълвайте загубите на течност в организма си!

Насаме с жаждата

За да поддържа обмяната на веществата на дължимото ниво, да запази ума и физическата си форма в добро състояние, организмът се нуждае от безпроблемно и непрекъснато водоснабдяване. Средната норма е 8 чаши течност на малки порции в течение на деня, а в горещо време и студ (когато се увеличава изпаряването на влагата при дишане), по време на тренировки, пътуване със самолет, при стрес, през критичните дни на жените и при други неблагоприятни обстоятелства потребността от живителната влага рязко нараства.

Лекарите категорично не са съгласни с известния рекламен лозунг: “Вярвай само на жаждата си!” По-близо до истината е американският бизнесмен Харви Маклей: “Кладенецът трябва да се копае дълго, преди да почувствате жаждата”. От научна гледна точка това е вярно – трябва да пиете вода дълго преди да се появи непреодолимото желание да си наквасите гърлото, защото това вече е свидетелство за обезводняване, което не бива да се допуска в никакъв случай.

Специализираните нервни клетки – осморецепторите, разположени в подкоровата област на главния мозък (хипоталамуса), регулират водно-солевия обмен и започват да подават сигнал SOS, който вие възприемате като чувство за жажда едва когато организмът е изгубил поне 1% от съдържащата се в него течност. По-малкият недостиг на влага осморецепторите не фиксират, но именно това системно недопиване на 1-2 чаши вода на ден, за които човек не подозира, води до катастрофални последици.

- При недостиг на влага изсъхват и се разрушават ставните хрущяли и дисковете между прешлените. Това може да доведе до развитие на артроза и остеохондроза.

- Поради недостиг на вода кръвта става по-гъста, което ускорява процеса на образуване на тромби и е особено опасно при междуконтинентални полети. За да се сведе до минимум този риск, не отказвайте предложената от стюардесата минерална вода.

- Карайки организма си да страда от жажда, вие нарушавате обмяната на веществата, в резултат на което в подкожната съединителна тъкан се натрупват мазнини. Ако сте с наднормено тегло, поемайте колкото се може повече течности, защото периферните ви тъкани са силно обезводнени. Водата е нужна и за “да отмием” продуктите от изгарянето на мазнините. Ако отслабвате активно, минимумът ви трябва да бъде 2,5-3 литра вода на ден – само така можете да изкарате токсините от организма, иначе ще настъпи самоотравяне.

Не само сок

Нито една напитка не може да утоли жаждата така лесно и бързо, както обикновената минерална вода. Силният чай и кафето действат като диуретични средства. Прясноизцедените сокове наистина са полезни, но са прекалено сладки, за да можете да се напиете с тях. Газираните напитки са още по-сладки, освен това много от тях съдържат специални добавки (“ноу-хау” на фирмата), които разпалват жаждата. Балончетата въздух, които те съдържат, дразнят стомаха, усилват апетита и ви карат да ядете, тоест да пълнеете. Алкохолните напитки способстват за обезводняване на организма, с което са свързани сухотата в устата, тежестта в главата и други прелести на синдрома на махмурлука.

С една дума, човечеството не е изобретило нищо по-добро от глътка чиста вода.

Учените са обърнали внимание на още един факт – колкото повече минерална вода употребява нацията, толкова по-здрава е тя. Средностатистическият французин изпива 80 л годишно, немецът- 93 литра, италианецът – 116 л.

За всекидневно използване е подходяща само трапезната минерална вода – солите в нея са по-малко, отколкото в обикновената чешмяна вода. Тя не оставя налеп по чайника и не задръства дупките на ютията, което означава, че пази не само здравето, но и битовата ви техника. Освен това, за разлика от течността от крана, бутилираната минерална вода е екологично безопасна, не съдържа активен хлор, тежки метали и други вредни примеси.
 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft