Колко и как е полезно да се пие вода

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Колко и как е полезно да се пие вода
2628

Често пъти в различни дамски списания може да се срещне съвършено противоречива информация за водата. Авторите на едни статии твърдят, че за да се избавим от чувството за глад и да отслабнем, е необходимо да се пие много вода. Други пък са сигурни, че стройна фигура и гладка кожа може да се получи с по-малко течност в организма. И така, на какво да се вярва?

Нашето тяло изпитва постоянно нужда от вода . Смята се, че жаждата е едно от най-несъвършените човешки усещания. Организмът винаги иска повече течност, отколкото му е нужно – като че ли за запас. Включва се някаква памет: без храна може да се преживее повече от месец, но без вода, само три дни. От дехидратацията кожата остарява – с годините водата в организма ни намалява. Заедно с водата си отиват стегнатата фигура и излъчването. Правилният режим на пиене има огромно значение не само за нормалната жизнена дейност, но и за външността.

Прекалената употреба на вода оказва отрицателно действие върху храносмилането, циркулацията на кръвта и функциите на бъбреците. Всеки човек има своя норма за поемане на течности – това е минималното количество вода, необходима на тялото за денонощното поддържане на водно-солевия баланс. Нормата зависи от много фактори: времето, възрастта, натоварването, битовите условия и др. За едно денонощие, на един възрастен човек са необходими 40 мл вода на на 1 кг тегло. Тук влиза водата, съдържаща се в супите, плодовете и зеленчуците, млечните продукти. Най-общото мнение е че, при спокоен и нормален начин на живот е нужна около 2 литра вода в денонощие; при средно големи натоварвания – до 4 литра, при тежка и и изнурителна работа – повече от 6; при горещ климат и на море – около 5 литра на денонощие.

Оздравителното гладуване, предвиждащо норма от 5-7 л вода на ден е нож с две остриета, защото заедно със шлаките от организма се извеждат и полезни минерали и микроелементи. Прекалената употреба на течности често пъти предизвиква привикване. Дори еднократното приемане на голямо количество вода нарушава мускулната активност и води до бърза умора.

Могат да се появят и гърчове.

Ако пък се пие малко, особено в зноен ден, поради недостига на вода може да се появи запек, да се наруши работата на черния дроб и бъбреците. Обезводняването повишава уморяемостта и лишава кожата от стегнатост и блясък.

В силна жега, ако сте на почивка в страни с горещ климат, се препоръчва да се утолява жаждата само след хранене, а между храненията приема на течност да се ограничи. Ако почивката е луксозна и имате в стаята климатик, нормата е не повече от 7 чаши на ден. Освен вода могат да се употребяват плодове, пресни сокове, компоти, ошав със изсушени плодове. След плажа или сауната е най-добре приема на течности да бъде равномерен, на неголеми порции.

В горещите летни дни е добре да се откажете от сладките газирани напитки, защото захарта усилва отделянето на топлина. Освен това, всяка безалкохолна напитка, дори и без захар, обезводнява организма, причинявайки лъжливо чувство на глад. Добре утоляват жаждата млечните напитки: кисело мляко, айрян. Но най-здравословната течност е чистата вода със стайна температура.

Половин час преди обедното хранене може, и е добре да се изпие чаша вода. Така ще се предизвика изработването на сок от жлъчката и подготвя организма за приемане на храната. За да се избегне подуването на корема и излишни килограми, вода по време на хранене или веднага след това не бива да се пие.

Два часа след храненето съдържанието от стомаха е напълно преработено и вече тогава можете да пиете на воля.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравословно хранене
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft