Кюфтета от червена леща
1,5 ч.ч. червена леща
	1 ч.ч. булгур
	3 ч.ч. вода за варенето на лещата
	4 с.л. зехтин
	1 голяма глава лук, нарязана много ситно
	1 връзка магданоз
	1 шепа копър
	1 връзка зелен лук (аз го пропуснах)
	2 скилидки чесън
	2 с.л. доматено пюре
	лимонов сок на вкус
	1 ч.л. кимион
	1 ч.л. джоджен
	сол и пипер на вкус
	Лещата се измива и се вари във водата (внимавайте и мерете водата и лещата с чаши, защото ако водата е много, лещата ще стане водниста и няма да може да се оформят кюфтенца - трябва да се поеме почти цялата вода, когато лещата е готова). Към края на варенето се прибавя булгура и се оставя да поеме. Лукът и чесънът се запържват кратко в зехтина, добавя се доматеното пюре и подправките. Всички съставки се смесват в голяма купа и се оставя да изстине (да не си изгори човек пръстите, докато оформя кюфтенцата). После с ръце се оформят топчета, кюфтенца или шницели. Сервират се върху листа от салата с резенчета лимон. Вкусни са, лесни за приготвяне (стават за около половин час) и са красиво червени.
	Ако на някой му се занимава, може да ги панира и изпържи след оформянето.

                            
                            
                            
                            
                            
                            







