Митове и заблуди за аспартама

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Митове и заблуди за аспартама
1716

Магическо решение срещу излишните килограми за едни, вреден изкуствен продукт за други, аспартамът предизвиква противоречиви мнения и немалко опасения. Представяме ви трите заблуди по отношение на аспартама ?

Аспартамът (NutraSweet) подслажда, като ни спестява калориите, но неговата природа е синтетична и това периодически го изправя пред многобройни критики. Всъщност е още много рано да се правят заключения, защото аспартамът присъства едва от 20 години в масовото
хранене. Все още нищо не се знае например за ефекта от комбинирането му с други хранителни добавки. Разбира се, консумирането на диетични продукти с аспартам от време на време не крие рискове. Но опасно ли е продължителната им употреба в големи количества?

 Не е вярно, че аспартамът е канцерогенен

Аспартамът беше обвинен, че предизвиква тумори в мозъка и бъбреците след провеждането на италианско проучване с животни през 2006 година. Но нито едно научно доказа-телство не потвърждава този прибързан извод. За повече сигурност в Европа е въведена допустима норма от 40 мг на килограм телесна маса дневно, което се равнява на 95 малки хапчета - количество, трудно за надхвърляне!

  Не е вярно, че от аспартама се отслабва

Подсладителите водят до по-малка консумация на калории, но сами по себе си не предизвикват загуба на тегло. Преди всичко те поддържат апетита за сладко, а би трябвало да се освободим от него, за да отслабнем по-лесно. Освен това аспартамът може да наруши контрола над усещането за глад - спадът на захарта в кръвта ни кара да търсим храна и храненето води до чувство за ситост, но подсладителят, който не е захар, а молекула на базата на аминокиселини, променя тази реакция на организма. Има и друга опасност -хората, които употребяват аспартам, се чувстват по-малко виновни по отношение на преяждането и могат да прекалят с количествата храна.

 Не е вярно, аспартамът е лаксатив

Специално аспартамът няма слабителен ефект, но има други заместители на захарта, за които това е вярно. На опаковката им обикновено е отбелязано: „Прекалената употреба има лаксативен ефект“.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft