Можем ли да се откажем от хапчетата за високото кръвно налягане

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Можем ли да се откажем от хапчетата за високото кръвно налягане
12788

Високото  кръвното налягане е един от най-разпространените не само в България, а и по целия свят проблем. Проблемите с високото кръвно не бива да се пренебрегват, тъй като могат да доведат със себе си фатални последици. Най-разпространеният начин за лечение на проблемите с кръвното е пероралният, т.е. – с лекарства. Това лекуване обаче помага само на тези, които го прилагат дълготрайно и най-вече – правилно, спрямо лекарските препоръки. Самосиндикални промени спрямо приема на лекарства са абсолютно непрепоръчителни.

Има обаче някои тънкости по отношение приемането на медикаментите, ако искаме то да даде резултат.

На първо място една от основите причини за липса на ефект от лечението на сърдечно-съдови заболявания е неправилният прием на препаратите. Голям процент от хората започват да пият хапчета, чак когато кръвното им налягане вече е много повишено и са получили или хипертонична криза или инфаркт.

Има случаи дори, в които дори след подобни индикации, засегнатите отказват да се лекуват. Основното при лечението на болестите на сърцето и кръвоносните съдове е постоянството. То е един от най-важните фактори за успех.

От друга страна, другият немалък процент хора са свикнали с високото си кръвно налягане толкова много, че когато им се наложи да приемат таблетка за понижаване, се чувстват зле, имат главоболие и виене на свят, появяват се и други симптоми. Поради това те отказват да приемат лекарства, смятайки, че така отново ще се чувстват по-добре.

Но да живеете продължително време с високо кръвно налягане е много опасно. Поради това, колкото и неприятно да ви е, не можете да се откажете от хапчетата. На промяна подлежи само дозата на приемания медикамент, за да може кръвното налягане да влиза в нормалния си ритъм последователно и постепеннно.

Това  ще предотврати и появата на странични ефекти. Прекъсването на приема на лекарства за кръвно може да доведе до изпадане в състоянието, наречено рикошетно повишаване на кръвното налягане.

Когато прибягвате до лекарства за кръвно налягане, е добре те да са ви предписани от лекар. Някои от медикаментите са изключително силни и имат способността бързо да го понижат. Те обаче се използват изключително за преодоляване на хипертонична криза, а не за постоянно лечение. Честата им употреба може да предизвика рязко колебание на кръвното налягане и в крайна сметка – усложнение на кризата.

Има случаи, в които в болницата влизат хора, които са изпили 9-10 таблетки и пак са с кръвно 280/140. При тях трябва да се избегне така нареченият синдром на спирането, който може да доведе пациента до летален край.

Подходящите медикаменти за кръвно трябва да се съчетаят с още няколко фактора. Правилният начин на живот, като се намали приемът на сол и мазнини, както и редовното физическо натоварване на чист въздух, са от съществено значение. Прекаленото натоварване и напрежение обаче трябва да се избягва.

Да се отмени временно или да се спре напълно медикаментозното лечение е възможно, но става изключително рядко. Това става само при хора, които успешно контролират хипертонията си в продължение на години с един и същ препарат, а и са променили начина си на живот. Разбира се, подобно спиране трябва да се консултира с лекар.

 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft