Най-важните въпроси, които да отправим към гинеколога

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Най-важните въпроси, които да отправим към гинеколога
2497

Грамотната контрацепция, женските болежки , интимните отношения... За каквото и да попиташ лекаря, той ще ти подскаже вярното решение.

Това, което не се решаваш да обсъдиш дори с най-близките си приятелки, трябва да кажеш на своя лекар. Помни, че всяка доверена на специалист информация, си остава в кабинета му. Тя обаче ще му помогне да постави точна диагноза, да назначи ефикасно лечение, да предотврати много други проблеми със здравето ти. Да обсъдим най-честите въпроси, които жените задават в кабинета на гинеколога.

1. Трябва ли да се предпазвам през периода на кърмене ?
Начинът на предпазване в периода на лактация зависи от режима на кърмене и времето, което е минало след раждането. Ако кърмиш детето при всеки негов призив, ако прекъсванията между кърменията не са по-дълги от 4 часа денем и 6 нощем, ако още нямаш менструация, може да отложиш приемането на противозачатъчни за след шест месеца. Работата е там, че активното сучене на детето (но не и дъвкането!) стимулира произвеждането на пролактин, потискащ овулацията. При не толкова често кърмене или въвеждане на дохранване контрацепцията е необходима.

2. Как да излекувам безплодието си ?
Ако след година редовен полов живот не е настъпила бременност, време е да се обърнеш към лекар. Най-напред той ще те прегледа, за да получи данни за проходимостта на маточните ти тръби. Ултразвуковото изследване на органите на малкия таз и спермограмата на партньора ти също са необходими, както и някои специфични допълнителни изследвания.

3. Какво да правя, ако менструацията ми е много болезнена ?
Болката по време на менструация (алгоменорея) може да се дължи на много причини. Една от тях е недоразвита или неправилно разположена матка. Тези причини затрудняват оттичането на менструалните секрети от матката и усилват свиването й. Алгоменореята може да бъде и следствие от нервно заболяване, възпалителни процеси и заболяване на отделителната система. За да се открие причината, трябва да се обърнеш към гинеколог. При силни болки приемай но-шпа. Може да облекчи състоянието ти и витамин Е, който се приема по 300 мл през първите три дни на цикъла.

4. Трябва ли да се лекува ерозията на маточната шийка ?
Ако са ти открили ерозия, трябва да се направи колпоскопия (оглед на маточната шийка под микроскоп) и цитологично изследване (чрез вземане на намазка). Това ще помогне на лекаря да се убеди, че в увредените клетки не се извършват нежелани изменения. Ерозията трябва да се лекува! Най-ефективни са лазерното и електрорадиолъчевото лечение. Те не травмират здравите тъкани и осигуряват бързо заздравяване.

5. Каква е причината за дърпащата болка ниско в корема ?
Най-честа причина е хроничното възпаление на придатъците, предизвикано от преохлаждане или хормонално пренастройване на организма. Ако гинекологичното изследване не докаже отклонения, обърни се към невролог и си направи рентген на кръстния отдел на гръбначния стълб.

6. Защо по време на секс не изпитвам оргазъм ?
Най-често това е свързано с психологически причини - неувереност в себе си, негативен опит в миналото, прекалено строго възпитание, страх от забременяване или болест. В този случай може да помогне сексолог. Ако причините за проблема не са психологически, обърни се към гинеколог ендокринолог, за да провери хормоналния ти фон.

7. Екстрените мерки: колко често може да се прибягва до тях ?
Към екстрена контрацепция (прием на противозачатъчни средства след незащитен секс) може да се прибягва само в краен случай и не по-често от веднъж-два пъти в годината. Това е сериозно хормонално натоварване на организма и ако възникне необходимост от прием на такива препарати, следвай стриктно инструкциите. В никакъв случай не вземай повече таблетки “за по-сигурно”, защото това е опасно.

8. Каква може да е причината за нередовния цикъл ?
Най-често това е хормоналният дисбаланс. Ако си над 17 години, а цикълът ти все още е нередовен или изобщо не ти е дошъл, обърни се към гинеколог, за да ти бъдат направени изследвания на половите хормони и тези на щитовидната жлеза. Ако бъде открито значително отклонение от нормата, може да се прибегне до хормонално лечение.

9. Забравих да си взема хапчето. Какво да правя сега ?
Може да вземеш противозачатъчната таблетка по-късно – през първите 12 часа. Ако не успееш да го направите, за по-голяма сигурност ползвай презерватив (особено през първата половина на цикъла). Ако често забравяш да си вземеш таблетката, помисли за други начини на контрацепция (спирала, противозачатъчен пластир или влагалищен пръстен).

10. Как да се защитя след случаен секс ?
Веднага след незащитения полов акт обработете половите си органи с хлорхексидин или мирамистин. Това са силни антисептици, които унищожават инфекциите. След 3-4 седмици посети лекар, за да си направиш необходимите изследвания. По-рано от този срок няма смисъл да ги правиш, защото предаващите се по полов път болести имат инкубационен (скрит) период повече от 3 седмици.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft