Народни ритуали против безсъние

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Народни ритуали против безсъние
1554

Полагате уморена глава на възглавницата и затваряте очи. След половин часа и две стада овце, сънят все още не ви е навестил и започвате леко да се изнервяте. Един час по-късно започвате като призрак да бродите из апартамента, докато всички около вас блажено си похъркват.

Когато най-накрай сънят ви навести, той е повърхностен и неспокоен. На сутринта вместо отпочинали се чувствате като човек, който е преместил купчина с камъни - два пъти.

Единственото, което ви крепи е мисълта за мекия креват в края на деня. Лошото е, че на следващата нощ това се повтаря отново и отново, и вие затъвате все по-навътре в опасната спирала на безсънието и преумората.

Дали заради напрегнатото ежедневие, неправилното хранене, замърсения въздух или липсата на достатъчно физическа активност, днес хората все по-често страдат от бича на безсънието. А недоспалия човек е като заредено оръжие – рано или късно ще гръмне и ще направи беля.

Ако не сте склонни да приемате различни сънотворни препарати и всички останали методи за борба с безсъние са се оказали безсилни да примамят съня в кревата ви защо не опитате някои от доказаните древни ритуали за борба с безсънието. Да, има такива!

Древните славяни са смятали, че виновник за безсънието е нечиста сила – жена, облечена с черни дрехи, която нощем е навестявала спящите. Когото докоснела – губел съня си . За да се спасят от посещенията на черната гостенка предците ни са спазвали редица забрани и ритуали.

Да си легнеш, без преди това да се прекръстиш и помолиш е била абсолютно забранено. За здрав сън не трябва да люлеете празна люлка след изгрев, нито да оставяте бебешки пелени и дрехи на двора, съветват бабите и предупреждават в никакъв случай да не изхвърляте водата от вечерното къпане.

За да се запази сънят на родилка и бебето й, който минел да я навести, задължително е трябвало да поседи няколко минути при тях. На бременните и родилките им е била забранена консумацията на заешко месо – „за да избяга сънят като подплашен заек“. По тази причина в приспивните песнички никъде няма да срещнете думата заек, зайче и др. производни.

Ако всичките предпазни мерки все пак не са дали резултат и безсънието трайно се е настанило в дома ви – не се отчайвайте. Има начин да прогоните нечистата гостенка. Най-лесно е да поставите обърната наопаки метла зад вратата. Опитайте да прекръстите прозорците и врата с ръжен, който после да окачите над люлката на детето.

В някои краища на страната бабите и дядовците са събирали смет от всички ъгли в къщата и са я поставяли в здраво завързана кърпа под възглавница. Други са смятали, че поставяното на метални предмети като нож, игла, брадва, ключ или катинар може да помогне или поне няма да навреди.

В особено тежки ситуации предците ни са прибягвали към тежката артилерия „мъртвешки предмети“. Нещастникът, който е страдал от безсъние, е бил опушван със свещ, която е горяла в ръцете на мъртвец. За да се подсили ефекта на ритуала, е можело да посипе яката на страдалеца със земя от гроб на неоплакан мъртвец или да се постави зъб от мъртвец под възглавницата.

Разбира се, не трябва да се пренебрегва и силата на амулетите и различните сънотворни растения, като семената от мак и дори опиум в малки количества, които се поставяли под възглавниците на хората. Честа практика е било опушването на ложето с копър и кимион, както и посипването на прага и около леглото с карамфил.

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft