От кой алкохол се изтрезнява най-бавно и как да се предпазим

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
От кой алкохол се изтрезнява най-бавно и как да се предпазим
2345

За да не нанасяте вреда на организма си и да не изпитвате сутрин чувство на срам "за вчерашното", ще е добре да се възползвате от една обикновена формула. С нея може да се пресметне максимално допустимото количество алкохол за вечер. Ако пиете само една напитка, умножете обема в литри по градусите. Тоест индексът на опиянението след три чаши /с обем 100 мл/ вино с концентрация 11% ще бъде 0,1 л х 11= 1,1. Ако напитките се смесват, формулата се усложнява - трябва да се отчетат индексите на всяка от тях, след това да се съберат и да се прибави количеството на смесените питиета.

Например ако имате намерение да изпиете една трета бутилка шампанско, 70 мл ликьор и 50 мл коняк, сметката е следната: 0,25 л х 9 = 2,25; 0,07 л х 18 = 1,26; 0,05 л х 40 = 2; 2,25 + 1,26 + 2 = 5,51 . 5,51 + 3 = 8,81.

Спомнете си купона, на който не сте се лишавали от алкохолни напитки и при това сте се чувствали чудесно. Опитайте се да си спомните тяхното количество и градуси, възползвайте се и от нашата формула. Пределът е ясен.

Не боледувайте

Има ли по-обидно нещо от това, в разгара на празника да те тръшне настинка! Опитайте да се справите с проблема с фитотерапия. Специалистите отдавна са изучили влиянието на билковите еликсири върху имунната система. Лидер сред лекарствените растения е ехинацеята. Нейното предимство е в целенасоченото действие против вирусите - основните причинители на грипа и острите респираторни инфекции. Екстрактът от ехинацея спира размножаването на вируса в ранния стадий и стимулира увеличаването на антителата в кръвта. Така той ни позволява да се справим с болестта без медикаменти. И всичко щеше да е просто прекрасно, ако ехинацеята не предизвикваше привикване. Ако се приема две седмици подред например, обикновената доза от вълшебния еликсир вече няма да е достатъчна, а организмът ще започне да отказва без "подкарване" - и ще прекрати естественото образуване на антитела. Така ние се оказваме беззащитни пред поредния вирус. Препоръчваната от лекарите схема е приемането на екстракт от ехинацея да започне при първите признаци на настинка, по 1-2 мл на всеки три часа. Само три дни обаче - по-нататък организмът ще трябва да се справя сам. А за да го подкрепяте в тази трудна работа, включете в менюто си киви (непресъхващ източник на витамин С), мазни видове риба (мастните аминокиселини пречат на разрушаването на бариерата на съпротивляемост на организма), биойогурт (поддържа естествената микрофлора в организма, което облекчава борбата с бактериите), лук (антисептик и естествен антибиотик) или варени моркови (бетакаротинът действа пагубно на причинителите на заболяването).

Не мръзнете

Стремежът ти да бъдеш първа красавица на най-важния празник е напълно оправдан. И ние обичаме сандали с мъниста. Да изминеш с тях обаче десет крачки от колата до входа на ресторанта е едно, а да тичаш по снега - съвсем друго. Голи ли са главата, краката и ръцете ти, след 15 минути в декемврийския студ преохлаждането е неизбежно, а от него до сериозната заболяване не е далече. Единствено възможната профилактика са процедурите за закаляване - контрастен душ например.

Не надебелявайте!

Всички знаем, че алкохолът е ужасно калоричен. Но не подозираме дори колко много! Време е да научим истината. Чаша ром съдържа около 100 ккал, чаша шампанско – 95 ккал, чаша вино – 75 ккал. Известният коктейл „Маргарита” с обем 150 мл ще ви даде 136 ккал, докато джин-тоникът – само 100.
Силните напитки „тежат” различно: чашка водка дава 150 ккал, а коняк и уиски – само 100. И все пак това никак не е малко!

Не хълцайте

С непродължителното съкращаване на мускулите на диафрагмата можете да се справите лесно, ако се възползвате от съветите на народната медицина :

1. Глътнете няколко миниатюрни парченца лед.
2. Изпийте няколко глътки студена вода.
3. Сдъвчете бързо и глътнете бучка захар, напоена с оцет.
4. Няколко пъти бързо и дълбоко вдишайте и бавно издишайте.
5. Притиснете силно с ръце областта на диафрагмата.

Най-малко държи светлата бира

Влиянието на 50 г водка човек усеща от 2 до 2,5 часа, а чаша шампанско „играе” в главата до 3 часа! Погледнете таблицата, преди да решите да седнете на волана след купон.

100 мл коняк - 4,5 часа
100 м ликьор - 4 часа
100 мл силно вино - 3,5 часа
100 мл сухо вино - 2,5 чака
100 мл силна бира - 2 часа
100 мл светла бира - 1 час

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здраве за дамите
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft