Пийте шипка срещу пролетната умора

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Пийте шипка срещу пролетната умора
1391

След смяната на часовото време от зимно към лятно, много хора се чувстват изморени, без желание за работа и тонус. Причината най-общо се нарича пролетна умора. Ако имате обаче да свършвате много работа, то тогава няма време да се подавате на лежерните дни, а трябва да си върнете бързо кондицията. Един от най-лесните и приятни лекове за пролетна умора това е шипката.

Шипка

Шипката е популярно растение в нашите ширини, то е известно сред много народни лечители, а от него се приготвят много отвари. Самото растение е храст, с извити или прави стебла и твърди, бодливи шипове. В България се срещат няколко вида шипка. Те са обект на изучаване от бутаниците. Най-често срещаните са Rosa canina, , Rosa dumalis, Rosa gallica, Rosa tomentosa, Rosa pendulina, Rosa caesia и др.
За да се спасите от пролтната умора, няма значение, кой вид шипка ще изберете.

От растението се използват плодовете, които са добре узрели.


Ползи от шипката

Шипката е мощен източник на витамини. Изключително богати плодове на витамин C, Витамин Б2, К и провитамин А. Също така в плодовете на шипката се съдържа висок процент пектинови вещества, флавоноиди, каротеноиди, органични киселини, танини, соли и етерично масло.

Шипката в народната медицина се използва при хипо- и авитаминоза (скорбут), пролетна умора, която най-вероятно много от нас ще изпитат в близките седмици. Също така се препоръчва приемането на шипки след тежки боледувания и терапия с антибиотици.

Богатия комплекс от витамини стимулира имунната защита на организма, помага за уплътняването на капилярите и по-доброто оросяване на мозъка, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата.

Също така шипките намират широко приложение като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.


Лек при пролетна умора

за да си приготвите силно средство, което да ви вдигне на крака и да ви върне силите е нужно да си направите запарка от шипки. Стандартна рецепта за приготвянето и е: 1-2 супени лъжици плодове от шипка се запарват в 500мл. вода оставят се да врат 10 мин. Пие се по 3 кафени чаши на ден. 

Дай твоята оценка:
5 от 1 гласа
Здравно
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft